Магазини
якісного спорядження

Об'ємний гайд по вибору лиж

Ця стаття з'явилась випадково. На сторінках нашого сайту вже є дві статті на тему «як вибрати лижі?». Ось вони: одна, друга. Те, що мало спочатку бути простим тестовим опитуванням для дилерів, вилилося в об'ємний гайд для новачків та любителів. Не питайте, як так вийшло. :)

Чим більше ви занурюєтесь у нетрі пошуку, тим більше у вас питань, вони наростають як снігова куля. Сподіваємось, що якщо ви дочитаєте до кінця, то отримаєте якщо не повну, то хоча б достатню уяву про екіпірування, яке підходить особисто вам. Приємного читання!

Обираємо лижі.

Вибір лиж — тема складна. Багато лижників шукають «свою» пару роками. Щоб знайти лижі, які стануть продовженням вашого тіла, потрібно відповісти на низку питань — чим їх буде більше, тим легше вибирати.

Якщо досвідчений лижник може просто прийти до магазину зі вже готовими параметрами, до яких він дійшов виходячи зі свого досвіду, то складність вибору для новачка полягає в тому, що початківець не знає, з чим зіткнеться. Він поки не знає своїх можливостей та тільки поступовий прогрес в катанні підкаже йому в якому напрямі розвиватись. Розумно в таких випадках не квапитись з покупкою та деякий час покатати на прокатних лижах, щоб краще пізнати лижі та себе.

Тут ми й підходимо до першого критерію вибора лиж. Він буде таким собі ліричним відступом у даній статті.

Досвід.

Як довго ви катаєте? Місяць? Рік? П'ять? Десять?

Це важливе питання. Воно грає визначальну роль у виборі. Дехто навчається швидко, хтось потребує більше часу для напрацювання навичок. Важливо чи навчається людина у персонального інструктора, чи відвідує лижну школу або може він самоучка. Все це впливає на швидкість та якість розвитку навичок.

В наступному постулаті чимало застережень та виключень, але загальна тенденція проста: досвідчені лижники обирають більш жорсткі лижі. Зовсім не обов'язково вибір досвідченого лижника падає на найжорсткіші лижі на ринку, але це безперечно не буде м'яка пара, яка все пробачає. Як правило, набувши досвіду та спробувавши декілька пар, людина приходить до якогось усередненого варіанту, який підходить персонально для нього.

Гнучкі лижі вибачають більше помилок, але дають менше контролю при катанні «на межі». Цей варіант підходить для початківців. Жорсткі лижі забезпечують більше контролю, але безжальні до помилок, яких спочатку буде багато. Якщо ви не впевнені в собі, не женіться за спортивними моделями. Ви ще встигнете на них покататись.

Якщо спортивна слава все ж не дає вам спокою, деякі бренди пропонують лижі любительского рівня, які зовні схожі на спортивні. Геометрія та радіус у таких лиж не дозволить змагатись у слаломі, але виглядають вони схоже. Багатьом цього достатньо.

Осторонь стоять лижі спортивного цеху, але на них загострювати увагу не будемо. Це специфічний інструмент. Характеристики цих лиж регламентуються правилами FIS, які регулярно змінюються (раз на два-три роки). Якщо ви — учень спортивної школи або спортсмен, ця стаття про вибір лиж вам ні до чого. Якщо цікаво, можете подивитись вимоги на 2019 рік.

Фрірайд надихає свободою.

Крива досвіду підказує, що більше за всіх впевнені у своїх силах ті, хто катається вже не перший рік та вважають, що все знають та все вміють. Наскільки вони помиляються зазвичай показує один серйозний інцидент, який при хорошому збігу обставин змусить переглянути свої погляди. Або не змусить. Зазвичай, років через п'ять лижник розуміє, що простір для розвитку величезний, більше, ніж він уявляв. Не будьте самовпевнені, навички покращувати можна нескінченно.

Стиль катання.

Де б вам більше за все хотілося кататись та який стиль до вподоби?

Гірські лижі розділяються на любительскі (all mountain), фрірайдові (freeride), туристичні (alpine skis/backcountry), карвінгові (carving), фрістайлові (freestyle) та гоночні (SL, GS, SG, downhill).

Лижі загального призначення (all mountain).

Любительскі (all mountain) — найрозповсюдженіший вид гірських лиж. Вони універсальні, підходять для катання як по гладкому схилу, так і в дикій місцевості. Такі лижі підійдуть новачкам та тим, хто хоче лижі «для всього». Вони хороші, але поступаються за характеристиками спеціалізованим моделям в їхньому природному середовищі.

 

Типова фрірайдова модель. Для глибокого пухкого снігу.

Фрірайдові лижі (freeride) призначені для катання на віддалених від цивілізації схилах. Це своєрідний «позашляховик». Такі лижі широкі (до 125 мм), вони не тонуть в глибокому снігу.

 

Легкі беккантрі-лижі підійдуть тим, хто не тільки їздить зі спусків, а й сходить вгору.

Легкі туристичні лижі (backcountry/alpine skis) дозволяють не тільки спускатись зі схилів, а й сходити на них. Не плутайте їх з біговими лижами для класичного або конькового ходу (nordic skis), які використовуються в біатлоні.


 

Head Supershape — одні з найвідоміших карвінгових лиж. Малий радіус та вузька талія дозволяють їм легко перекантовуватись.

Карвінгові (carving) лижі вигадані для слалому. Вони мають малий радіус та вузьку талію (зазвичай менше 85 мм), завдяки чому швидко входять в повороти та легко перекантовуються. Підходять для гладких підготовлених схилів.

 

Для катання в парку та хафпайпі.

Паркові або фрістайлові (freestyle) лижі зроблені для трюків. Часто бувають симетричної форми (мають загнуту п'яткову частину) для їзди задом наперед.

Гоночні лижі (або як їх називають, «спортцех») — це швидкісний різновид карвінгових лиж. Вони довгі, в них вузька талія (від 60 мм), великий радіус (30-50 м) та скажена жорсткість. Використовуються професіональними спортсменами в дисциплінах слалом, гігантський слалом, супер-гігант та швидкісний спуск. Забезпечують супер-швидкість та висувають високі вимоги до рівня атлета.

Ще бувають лижі для стрибків з трампліну. Їхній дизайн обумовлений необхідністю плавного приземлення на схил: вони довгі (252 см), важкі, широкі, а ще їх кріплення мають дозволяти відривати п'ятку.

Умови катання.

Вибирайте інвентар, що підходить до умов. Для гладкого схилу — одні лижі, для позатрасового катання — інші. Враховуйте присутність інших людей на схилі, якщо збираєтесь їхати швидко.

Скажемо пару слів про безпеку.

Завжди та у всьому перемагає здоровий глузд. Якщо ви хочете катати по ратраченому схилу в компанії з друзями та іноді вибиратись у віддалені від цивілізації куточки, варто взяти універсальні лижі. Якщо ви хочете прогресувати в одному напрямі, краще взяти спеціалізований інвентар та використовувати його за призначенням.

Взагалі, ніхто не забороняє спускатись з громадського схилу на спортивних лижах, але подумайте про наслідки. Якщо на лижах з 11-метровим радіусом ви пишете траекторію з упередженням в 10-15 метрів, то спускаючись на спортивних лижах, ви повинні продумувати траєкторію на 100 метрів вперед і навіть більше. Як ви збираєтесь зійти с траєкторії, якщо нижче вас хто-небудь впаде та опиниться у вас на шляху? Якщо вам кортить розігнатись разочок-другий, поцікавтеся у працівників парку в який час відвідуваність найнижча та приходьте, коли в ньому мало відвідувачів.

Не варто також намагатись карвити короткі дуги на спортивних лижах, оскільки тиснути в лижу в повороті доведеться з потрійною силою. Ваші ноги будуть страждати та коліна також не скажуть «дякую».

Загалом, дотримуйтесь здорового глузду. Здавалося б, читати ці очевидні істини смішно, але це до тих пір, поки не зустрінеш ідіота особисто. Подібна зустріч запам'ятовується надовго.

Ростовка.

Визначившись з умовами катання, можна перейти до підбору зростовки лиж. Яка ростовка підходить саме для вас?

Магічної формули, яка точно відповість на ваше питання, не існує. Відштовухватись завжди треба від вашого зросту та ваги, і вже далі включати інші параметри. Наприклад, важким високим райдерам оптимальніше обрати лижі довше середнього, але також варто врахувати і такі чинники: тип лиж, досвід, місцевість, погоду та умови.

· Якщо ви початківець, оптимальним відправним пунктом буде лижа на 20 см менше вашого зросту.
· Якщо у вас середній рівень, можна обрати лижу на 15 см менше вашого зросту.
· Досвідченим лижникам в залежності від призначення лиж, ваших бажань та цілей, можна додати або відняти від зросту 5-15 сантиметрів.

Навіщо добавляти або віднімати?

Короткі лижі підходять для карвінгового катання. Зменшення довжини на 5-15 см від вашого зросту дозволяє лижі більш охоче входити в дугу. Короткі лижі маневренні та призначені для катання по гладкому пологому схилу.

Довгі лижі стабільніші. Вони потрібні для катання на крутих та довгих схилах (downhill), для більшої швидкості, для карвінгу з середнім та великим радіусом повороту, а також для катання в глибокому свіжому та пухкому снігу. Просунуті лижники та експерти тяжіють до лиж рівних своєму зросту або трішки більше. Новачкам на першому етапі розумніше обрати коротші лижі, оскільки вони не провокують швидкісного катання. Так безпечніше.


Вибір ростовки відповідно цій інфографіці поіходить для більшості лиж, але є виключення. Завжди відштовхуйтесь від вашого досвіду та мети.

Розберемо тезово.

Обираємо лижі коротші за свій зріст, якщо:

· Ви початківець або недосвідчений аматор.
· Ви важите менше середньго для свого зросту.
· Ви любите короткі та швидкі дуги.
· Ви не катаєте швидко.
· Ви хочете лижі без рокера, тільки з кембером.

Обираємо лижі довші за свій зріст, якщо:

· Ви швидкий та агресивний.
· Ви важите більше середнього при своєму зрості (є зайва вага або велика м'язева маса).
· Ви плануєте кататись в диких місцях.
· Ви хочете лижі з рокером.

Радіус лижі.

На відміну від рівних бігових лиж, гірські мають форму, схожу на кісточку: спереду та позаду лижа ширша, а посередині (якщо точніше, то трішки ближче до задньої частини) в неї вузьке місце, яке називається «талією». Така форма дозволяє лижі чіплятись кантом за схил в повороті та не зісковзувати вниз. Ширина талії визначає наскільки швидко лижа може перекантовуватись, тобто перекладатись зі сторони на сторону.

Ширина талії у спортивних моделей складає 60-79 мм, у універсальних лиж 80-89, лижі для фрірайду нараховують від 90 до 120 мм та бувають навіть ширші, в залежності від того, чи призначені вони для зледенілих схилів з жорстким залежаним снігом або для свіжого глибокого та пухкого снігу («пухляку»).

Слалом/карвінг.

Радіусом лижі називають радіус бічного вирізу. Чим радіус менший, тим лижа маневреніша. Чим він більший, тим лижа стабільніша на швидкості. В лижах для гігантського слалому (GS) та супер-гіганту (SG) вузька талія комбінується з великим вирізом (30-50 м). Вони довгі (від 188 см для жінок та 193 для чоловіків), це дозволяє спортсмену швидко перекладатись зі сторони на сторону та підтримувати приголомшливо високу швидкість. На трасах супер-гіганту спортсмени розвивають швидкість понад 120 км/год. В слаломі (SL) використовуються короткі лижі (155 см для жінок, 165 см для чоловіків).

В дев'яності роки деякі фрірайдові лижі мали радіус 50 та навіть 60 метрів, і довжину добре так за два метри. Мода на них пройшла. Іноді їх виробляють обмеженим накладом або по спеціальному замовленню. Лижі з таким вирізом залишились хіба що долею спортцеху за правилами FIS, які зобов'язують використання лиж для швидкісного спуску (downhill) з радіусом не менше 50 метрів.

Лижі для слалому (карвінгу) мають радіус в середньому 11-15 метрів. Лижі для швидкісного та агресивного катання мають радіус від 17 до 24 метрів. Всі паркові лижі (для трюків) мають виріз від 17 до 22 метрів. Більшість фрірайдових лиж мають радіус більше 20 метрів. Зазвичай, початківці стають на карвінгові моделі, які допомагають добре відчути лижі, швидко прокачати базові навички та зробити це на безпечній швидкості.

Давайте знову тезово розпишемо сказане вище.

Обираємо лижі з маленьким радіусом від 11 до 15 метрів, якщо:

· Ви новачок.
· Ви досвідчений райдер, який надає перевагу спокійному та легкому маневруванню на схилі.
· Ви катаєте по пологому ратраченому схилу та не виїжджаєте за межі підготовленої траси.
· Ви хочете швидко прокачати техніку повороту.
· Ви проводите час на схилі в компанії друзів.

Обираємо лижі з середнім радіусом від 17 до 21 метра, якщо:

· Ви досвідчений райдер.
· Ви підвищуєте рівень, прагнете прокачати техніку.
· Ви хочете більше швидкості.
· Ви робите трюки в хафпайпі або на схилі з «фічами» (перешкодами у вигляді трамплінів, рейлів та інших приколів).
· Ви виїжджаєте за межі підготовленої траси.
· Ви взагалі ніколи не катаєте по трасі.

Обираємо лижі з великим радіусом від 22 метрів, якщо:

· Ви хочете стабільності на високій швидкості.
· Ви катаєте в глибокому снігу по дуже крутих схилах поза трасами (більшість фрірайдових лиж мають радіус більше 20 м).
· Ви експерт, можливо колишній спортсмен, що змагається в категорії «Мастерс».
· Ви спортсмен або учень спортивної школи. Ця стаття вам не потрібна.

Ширина лижі.

Коли мова йдеться про ширину, частіше за все мається на увазі ширина талії. В характеристиках вказуються три числа, наприклад: 115/90/107 мм. Це значить, що носова частина у лижі буде 115 мм завширшки, талія — 90 мм та задня частина — 107 мм.

Важливий параметр тут — число посередині, яке вказує ширину талії. Ширина носової та задньої частини нічим не регламентована, кожний виробник застосовує свої неймовірні «ноу-хау», які за їхньою думкою дозволяють досягти кращих результатів. Наскільки це працює або це чистої води маркетинг — питання окреме. Не тільки ширина носової та задньої частини може відрізнятись у порівняних лінійок, а й форма. Остання, наприклад, може впливати на те, чи буде сніг налипати на носок лижі або ні.

Вузька талія для «причісаних» схилів.

Моделі з однаковою шириною талії, але з різною шириною носової та задньої частини будуть керуватись по-різному.

Вузька талія дозволяє лижі швидко та легко перекантовуватись, що забезпечує гарну маневреність, але й обмежує використання на підготовлених трасах. Якщо заїхати на таких лижах в глибокий сніг, вона потоне.

Широка талія дозволяє лижі не потопати в глибкоому снігу, вона стабільніше тримає траєкторію, а й вимагає пильності при прокладанні траєкторії, оскільки не дає такої гарної маневреності.

Широка талія фрірайдових лыж дозволяє їм не потопати в пухкому снігу.

Обираємо лижі з вузькою талією, якщо:

· Ви хочете хорошої маневреності.
· Ви катаєте по гладкому схилу.

Обираємо лижі з широкою талією, якщо:

· Ви катаєте поза трасою.
· Ви надаєте перевагу стабільності ведення дуги.

При виборі ширини талії також не слід забувати про довжину лиж та радіусі, оскільки всі ці параметри працюють в комплексі та напряму впливають на її характер.

Універсальні любительскі лижі (all mountain) зазвичай непогано поєднують якості двох полюсів, на них можна катати як на трасі, так і за її межами, але в «рідних» умовах спеціалізовані лижі будуть краще. Наприклад, любительські лиж в глибокому снігу сильніше занурюються порівняно з лижами для фрірайду та навпаки: лижі для слалому будуть швидші та точніші за любительські на добре «причісаному» схилі. Якщо ви відчуваєте, що вже переросли універсальні лижі, можна спробувати спеціалізоване екіпірування.

Stian Hagen, норвезький професіональний райдер.

Геометрія.

Покладіть лижу на рівну поверхню та побачите форму її вигину. Форма впливає на керування, контроль, спливання в снігу та інші параметри.

Варіантів геометрії безліч. Найпопулярніші — це рокер і кембер, V-shape, останнім часом зустрічаються лижі, які комбінують обидва прогини. Бувають пласкі лижі.

Rossignol Soul з профілем типу «рокер».

Рокер — це вигнута U-подібна лижа.

Кембер — це увігнута W-подібна лижа. У рокера середня частина торкається підлоги, а носова та п'яткова частина приподняті над поверхнею. Кембер навпаки спирається на носову та задню частину лижі, а його середня секція піднята. Рокер та кембер є повною протилежністю одне одному.

Лижі з рокером легко входять у поворот. Піднята носова та п'яткова частини означають, що в повороті лижа спирається на короткий сегмент канту, при цьому кант здійснює більший питомий тиск на поверхню, завдяки меншій площі контакту. Піднятий ніс також дозволяє лижі спливати в глибокому пухляці. На лижах з рокером здорово карвити між дерев та знижується ризик «спіймати кант».

Коли ви повертаєте на лижах з кембером, ви тиснете ногою на підняту середню частину. Вона завантажується та кант сильніше врізається в сніг. Виходячи з повороту, ви послабляєте тиск та лижа «прострілює» вгору, повертаючись до своєї початкової форми. Більшість фрірайдових лиж мають такий профіль. Він дає більше стабільності та контролю. Кембер потребує від райдера більш точно ініціювати поворот, але натомість пропонує відмінну стійкість.

У спробах створити ідеальні лижі виробники змагаються у хитрощах комбінаторики. Одні з найуніверсальніших лиж на сьогоднішній день мають профіль рокер-кембер-рокер. Зустрічаються й інші комбінації.

При інших рівних, геометрія та конструкція лижі — це два параметри, над якими виробники все ще можуть творити своє чарівне вуду, оптимізуючи контроль та швидкість. Геометрія лижі сильно залежить від інженерного «ноу хау», тому особливі версії лиж з супер-мега-ультрапрогресивною геометрією ми розглядати не будемо. Розглянемо найрозповсюдженіші версії.

Обираємо лижі з рокером, якщо:

· Ви хочете гарної маневреності.
· Вам потрібні широкі лижі та ви хочете, щоб вони залишались маневреними.
· Ви не любите «ловити кант».
· Ви часто катаєте по глибокому пухкому снегу та заметам.

Обираємо лижі з кембером, якщо:

· Ви хочете стабільності керування.
· Ви гонщик або досвідчений парковый райдер.
· Ви часто катаєте по жорсткому ущільненому снігу з кіркою льоду.

Обираємо лижі з рокером та кембером, якщо:

· Ви хочете універсальні любительскі лижі (all mountain) «для всього».
· Ви хочете карвити, не втрачаючи стабільності керування.
· Вам потрібна здатність лижі спливати на «пухляці».

Обираємо лижі з рокером, кембером та рокером, якщо:

· Ви новачок.
· Ви хочете універсальні любительскі лижі (all mountain) «для всього».
· Ви любите грайливість керування для паркового катання.
· Ви хочете, щоб лижа чітко вела дугу на щільному снігу і при цьому спливала в «пухляці».

Конструкція та жорсткість.

Лижа складається з багатьох шарів з різних матеріалів, викладених як бутерброд один на інший. Всередині знаходиться дерев'яний сердечник, що укладений між двома шарами. Нижній шар — це «ковзяк», поверхня, на яку наноситься мазь (або парафін), яка дозволяє лижі ковзати на снігу.

Головне — це, звісно ж, сердечник. Сердечники робляться з різних порід дерева. Дерево викладається вертикальними рейками, а їхня висота визначає характер лижі та дозволяє тонко програмувати зони пружної деформації. Зона під кріпленням черевика товще носової та п'яткової частини, щоб лижа не зламалася під вагою райдера.

Як та чи інша деревина впливає на характер лижі, описувати не будемо, це дуже складна тема, варта окремого циклу статей. Скажемо тільки, що бамбук, наприклад, міцний, гнучкий та легкий; бук і тополя більш хльосткі, ніж бамбук, але не менш «живі»; сосна і ясен доволі жорсткі.

Сердечник покривається шарами, які покращують характеристики лижі. Це може бути карбон, скловолокно, титан, титанал (сплав титану та алюмінію) та інші матеріали. Вони покращують стабільність та підвищують жорсткість, а також виконують амортизуючу функцію. Окрім порівняно твердих матеріалів використовуються ще еластомери.

У виготовленні лиж застосовуються в основному дві конструкції — сендвіч та кеп. Сендвіч більш дорогий, кеп зустрічається в лижах початкового рівня.

Сендвіч, як очевидно з назви, являє з себе бутерброд з серцевиною, верхніми, нижніми шарами та боковинами («сайдволами») з ABS-пластика, які захищають сердечник від механічних пошкоджень та не дають деревині розмокати.

Конструкція типу «кеп» накриває сердечник зверху, немов кришка пательні. Таку конструкцію легко визначити по плавному переходу верхівки до боковин. Вона легша, ніж конструкція з приставними сайдволами і це добре відчувається під час стрибка, але мінус такої конструкції в меншій довговічності та трішки гіршій торсіонній жорсткості.

Зараз часто зустрічаються лижі з гібридною конструкцією, яка поєднує обидві технології.

Що це все означає особисто для вас? Лижі повинні стати продовженням вашого тіла. Вони повинні чутко реагувати на ваші команди та допомагати здійснювати задумане. Якщо ви боретесь з лижами, доволі очевидно, що ці лижі не для вас. Або вони не відповідають вашій вазі, або навичкам, або все разом і одночасно.

Як говорилось якось в телевізійному рекламному ролику, гарний сервіс — це непомітний сервіс. Цей принцип можна перенести і на вибір екіпірування. Ви повинні відчувати, що ваше катання справжнє, легке, невимушене. Ви не повинні змагатись та боротись з лижами, вони не повинні нав'язувати вам свою волю та повинні чуйно відповідати на ваші команди.

На жаль, універсальних порад, які допоможуть вибрати жорсткість лижі саме для вас, не існує. Все, що можна сказати впевнено, так це те, що лижі для початківців зазвичай м'якіші, піддатливіші, вони легко пробачають безглузді помилки та не змушують зайвий раз серце уходити в п'ятки. Лижі просунутого рівня як правило жорсткіші, але вже потребують певної уваги та рівня підготовки. Лижі змагального рівня надзвичайно жорсткі, потребують величезного досвіду та гарної фізичної підготовки, але як вже було неодноразово сказано вище, якщо ви — саме такий атлет, дана стаття вам ні до чого.

Важливо також сказати, що кожний виробник оцінює жорсткість по-своєму, навіть інколи дає якісь цифри. Але без відправної точки вони не мають сенсу. Те, що у бренда X буде «середнім» варіантом для широкого спектру завдань, то у бренда Y може виявитись ледве не екстремальною пропозицією для шибайголов. Тому, беручи до уваги пропозиції декількох фірм, не ведіться на цифри, краще вирушайте до магазину та помацайте лижі руками. Це дасть більше розуміння та допоможе відкинути сумніви.

Що ще?

В статті залишені осторонь такі речі, як ковзяк та заточка канта.

Ковзяк — це сленгова назва поверхні, яка покриває низ лижі та контактує зі снігом, забезпечуючи ковзання. Ковзяк робиться з поліетилену, буває екструдованим (дешеві моделі) та спеченим (sintered, дорогі моделі) та відрізняється щільністю від 1000 до 9000 одиниць. Чим це число вище, тим он швидший.

Маркетинговий виверт: в описі до лиж виробник прагне вказати, що ковзяк спечений (sintered), але якщо в описі нічого не сказано, 99% ймовірності, що він екструдований.

Ковзяк зношується, тому він потребує догляду та періодичного оновлення. Щоб лижі добре ковзали, їх треба змащувати. Змащують лижі спеціальними мазями, восковим спреєм або парафіном в брикетах за допомогою прасочки.

Періодичність догляду може вимагатись через декілька спусків, тижнів або раз на сезон. Залежить від завдань, умов та характеристик лижі (читайте інструкцію!). Бувають лижі з ковзяком, який тримається довгий час та не потребує догляду, хоча це й не означає, що він неушкоджений і його неможливо зіпсувати.

Характеристики ковзяка можуть відрізнятись, як відрізняється й його ціна. Наприклад, високомолекулярний ковзяк для спортивного екіпірування краще ковзає, але й коштує негуманних грошей.

Пильнуйте за заточкою кантів завжди, але особливо ретельно, якщо катаєте по гладкому підготовленому схилу або по снігу з льодяними лисинами.

Що стосується канта, то його, немов кухонний ніж, треба тримати заточеним. Від цього залежить ваша безпека.

Кант забезпечує здатність лижі до маневрів, гальмування та стійкості на схилі. Ви відчуєте, що канти затупились, якщо на прямій лижі почнуть нишпорити і ви почнете прослизати на дузі. Це сигнал до того, що лижі потрібно віднести у майстерню.

Канти за замовчуванням мають кут заточки 90­°. Обов'язково проконсультуйтесь з продавцем з приводу доцільності доводки більш гострого кута.

95% лиж в продажі мають кант, заточений під 90°. На таких лижах можна кататись відразу після придбання. Хіба що за виключенням карвінгових, які через маленький радіус будуть прагнути постійно встати на кант. Їх потрібно довести до -0,5°, а новачкам на стадії навчання рекомендується зняти 1° або 2°.

Останні 5% — це лижі спортивного призначення. Вони продаються зі спеціальною наліпкою, яка попереджує, що на них не слід виходити на схил без додаткового доведення. Катати на спортивних лижах з кантом, що заточений під 90° небезпечно.

Важливе зауваження: якщо ви плануєте віднести лижі в майстерню та вам необхідний кут заточки відмінний від 90°, то відразу скажіть це техніку, оскільки більшість автоматичних верстатів точить лижі під 90° і скоріш за все перед вашим візитом програма верстата буде по замовчуванню налаштована на прямий кут.

Коли треба точити кант?

Завжди.

Взагалі, це залежить від поверхні та інтенсивності катання. Якщо на пухляці бритвенно заточений кант — це навіть скоріше мінус, ніж плюс, то на відполірованих схилах для слалому, кант повинен різати, немов бритва папірець. Це на 100% питання безпеки і воно тим серйозніше, чим вища ваша швидкість.

Чим гостріший кут, тим швидше він тупиться.

Чому все так складно?

Тому що ніхто не знає напевно, що потрібно особисто вам.

Якщо ви не райдер експертного рівня, ймовірно, що ви самі не дуже уявляєте, чого хочете. Тому виробники відштовхуються від «середньої температури по палаті», зібраної не інженерами і навіть не професіональними райдерами (амбасадорами), а маркетологами, які відштовхуються від статистики продажів. В роботу йде той варіант, який краще продається.

У виборі лиж дуже допомагає прокат. Ви можете спробувати декілька варіантів, перш ніж визначитись з тим, що вам до вподоби. Якщо вам чисто випадково сподобалась якась модель, не полінуйтеся дізнатись її параметри, може це саме те, що вам потрібно.

По іронії долі, мріючи про дорогу ексклюзивну модель, створену для небожителів, людина не помічає варіанта, що ідеально підходить, прямо у себе під носом. І набагато дешевше. Таке буває.

Ось і все. Статя вийшла об'ємна і ми сподіваємось, що вона хоч трохи допоможе у вашому пошуку. Беручи до уваги скільки параметрів потрібно врахувати, можливо, що вона навпаки сплутала ваші карти. Тому візьміть лижі напрокат і вже коли ви матимете обриси того, що підійде персонально вам, вирушайте в мережу магазинів якісного спорядження Екстрем Стайл та поспілкуйтесь з досвідченим консультантом, який підбере вам те, що буде дарувати радість та усмішки день за днем и мотивуватиме підвищувати свій рівень. В мережі є великий вибір спорядження від брендів Atomic, Head, Line, Rossignol, Salomon, Vist та Völkl, тож вам буде з чого обрати.

На останок бажаємо вам знайти те, що шукаєте та отримати потужний заряд мотивації проводити якомога більше часу на гірськолижних схилах. Надихаючих вам покатеньок та заточених кантів!

Ви увійшли як