Магазини
якісного спорядження

Що таке ізотонік і для чого він потрібен

Ізотонік - це спеціальний напій, який потрібен для підтримки водного балансу і заповнення електролітів в організмі: хлориди кальцію, магнію, натрію і калію. Переважно їх використовують професійні спортсмени при важких навантаженнях або люди, які фізично багато працюють. Для чого п'ють ізотонік? У таких випадках їм потрібно заповнювати дефіцит мінеральних речовин і рідини в організмі, які виділяються з потом. Якщо цього не робити, може з'явитися запаморочення, слабкість, судоми.

З чого складаються ізотоніки. Склад

Що таке ізотонік? Це - напій на основі води, тому це основний інгредієнт таких напоїв. Вона відновлює водний баланс. Також до складу таких напоїв входять корисні речовини:

  • вуглеводи;
  • натрій;
  • вітаміни групи B;
  • калій, магній;
  • антиоксиданти;
  • іноді білок.

Кожен з елементів виконує свою роль. Натрій, наприклад, використовується для відновлення солей, які виводяться з потом. Вуглеводи, в свою чергу, забезпечують людину енергією.

Як зробити ізотонік в домашніх умовах

Існує безліч способів, як приготувати ізотонік в дома. Рецепти відрізняються за інгредієнтами, за смаком і, відповідно, про речовини, якими вони наповнюють організм. Ми представимо вам два найлегших, але хороших за складом рецептів ізотоніки.

  • Перший рецепт приготування ізотоніка своїми руками: змішати 300 мл яблучного або апельсинового соку, 200 мл і дрібку солі. Такий напій відновить рівень глюкози в крові і заповнить водно-сольовий баланс.
  • Другий рецепт: в 250 мл води вичавити сік з 3 апельсинів і 1 лимона, а також додати чайну ложку імбиру в порошку, щіпку морської солі і столову ложку меду. Такий ізотонік не гірше магазинного напою заповнить електроліти в організмі.

Такі напої можна використовувати для багатьох цілей: при інтенсивному тренуванні, при високих фізичних навантаженнях, ізотонік для бігу також корисний, наприклад, під час марафону.

Коли і як пити ізотонік

Чи потрібно всім спортсменам пити ізотонік? Ні. Якщо ви не розумієте, що таке ізотонічний напій і навіщо він вам потрібен, не варто його приймати. Ізотоніки потрібні тільки в тих випадках, коли тренування триває більше 1-1,5 години і спрямована на витривалість. Наприклад, корисні такі ізотоніки для бігунів, які біжать марафони, велосипедистів, які проїжджають величезні дистанції, важкоатлетів, які беруть велике навантаження. Зазвичай ізотоніки починають пити за 20-60 хвилин до тренування, під час і після неї. Всього за годину тренування з високим навантаженням рекомендується випивати 0,5-1 літр ізотонічного напою. Також при тренуванні тривалістю більше години потрібно заповнювати організм вуглеводами, яких в ізотоніку може бути не так вже й багато.

Eфективність ізотоніка

В цілому, вчені заявляють, що ізотоніки ефективні для підтримки водно-сольового балансу і заповнення електролітів в організмі. За словами Роберта Робергса, фізіолога з Університету Нью-Мексико, в електролітах немає потреби, якщо ви не тренуєтеся або не берете участі в спортивних змаганнях більше 90 хвилин. Надлишок цукру та електролітів в такому випадку може привести до "шлунково-кишковим проблемам або подальшого порушення балансу рідини". Крім того, якщо споживати ізотонік без потреби, це може привести до набору ваги.

Перед прийомом ізотоніків рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб той порекомендував вам, скільки і яких електролітів вам потрібно заповнити після важкої фізичної діяльності. Особливо настійно рекомендує звернутися до лікаря тим людям, які мають цукровий діабет і / або алергію.

Читайте також:

Ви увійшли як