Магазини
якісного спорядження

Как начать правильно бегать новичку

Біг оточений купою міфів. Деякі вважають, що біг тільки шкодить здоров'ю - через нього страждає серцево-судинна система і коліна. Інші ж займають абсолютно протилежну позицію і доводять, що біг - це панацея від усіх бід. Спойлер: по-перше, обидва твердження невірні, а по-друге, у всьому потрібна міра. Extremstyle розкладе по поличках, як же її дотримуватися, з чого почати і все-таки, як правильно бігати: вранці або ввечері?

Підготовка

Часто новачки втрачають мотивацію ще на етапі підготовки до бігу, і колишній ентузіазм змінюється відмовками: "Потрібно рано вставати, а я хочу поспати", "У мене немає хороших кросівок і спортивної форми", "Я не знаю, як правильно почати бігати новачку" і т.д. Однак на кожен такий "аргумент" можна знайти свій контраргумент.

1. Здоров'я

Багато так і не починають бігати через побоювання за своє здоров'я, адже існує думка, що через біг страждають коліна і серце. Щоб на всяк випадок убезпечити себе від подальших проблем і травм, рекомендуємо вам сходити до профільних лікарів - кардіолога і ортопеда. Якщо все в порядку, ви можете займатися фізичними активностями. Головне - це зрозуміти, як правильно бігати, щоб не нашкодити самому собі.

2. Ранні підйоми

Всі говорять, що для бігу потрібно рано вставати і ось ви вже задаєтеся питанням: "Як почати бігати вранці?" Прямо скажемо, що тут немає ніякого чарівного способу. Якщо ви природжена сова, то не мучте себе ранніми підйомами.

Бігайте тоді, коли вам захочеться і не мучте себе думками: "Як правильно почати бігати вранці?". Потрібно, щоб спорт приносив тільки задоволення. Однак, як в кожній справі, тут важлива системність. Почніть бігати не кожен день, а через день, або по певних днях тижня. Дотримуйтеся цього графіка і тоді біг увійде в звичку.

3. Екіпірування

Для того, щоб почати бігати, не потрібне дуже дороге спортивне взуття. Підійдуть просто звичайні кросівки з хорошою амортизацією і піднесеною п'ятою. У Extremstyle якраз можна знайти кросівки для бігу на будь-який бюджет. Єдине прохання - не бігайте в кедах та іншому невідповідному для бігу взуття.

Як виглядає підошва бігових кросівок - фото

4. Ніде бігати

Біг - це такий вид активності, для якого не потрібні особливі витрати. Бігати можна в парках, скверах, та хоч навколо будинку. На зиму можна купити недорогий абонемент в спортзал або бігати на свіжому повітрі, перед тим, надівши під низ термобілизну і купивши спеціальні кросівки.

Темп

Ось ви вже і досить замотивовані, але як потрібно бігати? По-перше, не забудьте розім'ятися, по-друге, починайте тренування з коротких дистанцій і в спокійному ритмі. Пізніше ви поступово будете нарощувати темп і збільшувати тривалість тренування. Почніть, наприклад, з 20 хвилин. Так, на перший раз цього буде достатньо.

Слідкуйте за своїм станом під час бігу. Якщо ви відчуваєте, що у вас з'явилася задишка, болить в боку або серці, сильно почастішав пульс, переходьте на швидкий крок. Також різко не зупиняйтеся і після закінчення тренування. Дайте прийти своєму серцебиттю і пульсу в норму.

Техніка

Нарешті, переходимо до найголовнішого - техніці бігу. Розбираємо, як правильно починати бігати зверху вниз:

  • Голова - повинна дивитися тільки вперед. Не дивіться на свої ноги.
  • Плечі - повинні бути розслабленими.
  • Руки - тримайте біля корпусу під прямим кутом. Кисті зібрані в вільний кулак.
  • Корпус - рівний і трохи нахилений вперед, але за рахунок стегон, а не за рахунок плечей.
  • Ноги - рухаються як би по колу. Однією ногою ви відштовхуєтеся, а іншу згинаєте в коліні, так щоб гомілка була перпендикулярна до підлоги. У момент приземлення ноги, середина стопи повинна перебувати прямо під вашим коліном.
  • Ступні - опускатися найкраще на середню частину стопи. Так ви зменшите ризик отримання травм.

Правильна техніка бігу - фото, картинка

Здається, що запам'ятати це все - нереально. Однак повторіть ці дії кілька разів в повільному темпі і ви зрозумієте, як правильно почати бігати. Незабаром техніка просто увійде в звичку.

Як почати бігати для схуднення

Всі початківці бігуни мають різні причини для таких кардинальних змін у своєму житті. Деякі починають бігати, щоб підтримувати себе у формі, деякі - просто для задоволення, деякі - для схуднення. Ми розглянемо, чи допомагає біг в цій справі і як правильно бігати, щоб схуднути.

Біг - це корисне заняття для тих, кто хоче зхуднути, але не панацея. Якщо ви не дотримуєтесь дефіциту калорій і не виконуєте силові вправи, в такому випадку він буде неефективний.

Крім того, для схуднення існують окремі техніки бігу. Тут не підійдуть короткі тренування і звичайний біг. Якщо ви хочете схуднути, спочатку потрібно зайнятися спортивною ходьбою. Пізніше переходите на інтервальні тренування: 100 м пробіжіть повільно, 100 м - підтюпцем, 100 м - швидко. Все тренування повинно тривати не менше однієї години, оскільки активне спалювання калорій починається лише після 40 хвилин активності. Інакше - ви не досягнете потрібного результату.

Як правильно бігати для схуднення: вранці або ввечері? Тут немає єдиної відповіді. Біг вранці допоможе вам поліпшити метаболізм, а ввечері - спалити калорії, які були накопичені за день.

Відео про 5 Лайфхаків для бігу від Ігоря Кретова. Поради для бігунів.

+ 1 дизайн
Кросівки для бігу HOKA ( 1119395 ) M RINCON 3 2023

5499 грн. 3579 грн.

-35 %

Новинка

+ 3 дизайни
Кросівки для бігу Asics ( 1011B603 ) JOLT 4 2024

2699 грн. 2024 грн.

-25 %
+ 2 дизайни
Кросівки для бігу Asics ( 1012B421 ) JOLT 4 2023

2699 грн. 2024 грн.

-25 %
Ви увійшли як