Магазини
якісного спорядження

Користь бігу для здоров'я людини

Біг - це не панацея від усіх бід і не вселенське зло. Біг - це просто звичайна фізична вправа, яка може як завдати шкоди вашому здоров'ю, так і принести користь. ExtremStyle дізнався все про біг і з'ясував, які очевидні і не очевидні вигоди він може в собі таїти. Ми наведемо наукові докази, чи корисний біг для здоров'я.

Продовжує життя

Начебто всі вже знають, що біг для здоров'я дуже корисний, але який саме профіт він приносить - знають одиниці.

Біг може продовжувати життя. Люди, які бігають хоча б по 5-10 хвилин щодня, живуть на кілька років довше тих, хто зовсім не бігає. Зокрема, бігуни рідше вмирають від серцево-судинних хвороб. До такого висновку прийшли автори дослідження, яке було опубліковано в Journal of the American College of Cardiology.

Піднімає настрій навіть під час депресії

Чим допомагає біг під час поганого настрою і депресивних епізодів? Якщо ви хоч іноді виходьте на пробіжки, ви повинні були помітити, що після бігу несподівано піднімається настрій. Причина криється в тому, що під час кардиотренировок в організмі виділяються ендоканнабіноіди - так звані гормони гарного самопочуття. Вони і допомагають боротися людині з поганим настроєм навіть під час важкої депресії. Автори дослідження, яке було опубліковано в 2006 році в журналі Medicine & Science in Sports & Exercise, встановити не очевидну користь від бігу - півгодини ходьби на біговій доріжці може миттєво підняти настрій людині в депресії.

Покращує здібності до запам'ятовування

Для чого потрібен біг в літньому віці? Ми не звикли, що пенсіонери займаються такою фізичною активністю, але вона може бути надзвичайно корисною. У сучасному світі у людей потроху погіршується пам'ять і концентрація, а все більше розвивається кліпове мислення. Нездатність до запам'ятовування великих обсягів інформації може навіть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера в похилому віці. Однак цих проблем можна уникнути за допомогою регулярних аеробних вправ.

Такий вид активності збільшує обсяг гіпокампа, який задіяний у вербальній пам'яті і навчанні. Регулярні кардіо навантаження низької інтенсивності можуть перемогти погіршення розумових здібностей в літньому віці, а особливо поліпшити такі функції мозку, як перемикання завдань, виборчу увагу і робочу пам'ять. До таких висновків прийшли автори досліджень, опублікованих в наукових виданнях British Journal of Sports Medicine і Psychonomic Bulletin & Review.

Допомагає скинути вагу

Чим корисний біг ще? Звичайно ж, біг - це найкращий і найшвидший спосіб скинути вагу. Він більш ефективний в спалюванні калорій, ніж інші види спорту.

Так, наприклад, за 1 милю (1,6 км) бігу на біговій доріжці людина спалює на 33 калорії більше, ніж під час ходьби. Якщо порівнювати біг на стадіоні і ходьбу, то в першому випадку людина може спалити на 35 калорій більше, ніж у другому. Про це йдеться в дослідженні, яке було опубліковано в Medicine & Science in Sports & Exercise. Очевидно, що користь бігу однозначно перевищує користь ходьби, якщо ми говоримо про схуднення.

В середньому ж, людина з вагою 70 кг спалює близько 372 калорій за півгодини бігу в помірному темпі (10 км / год). Таких же результатів можна досягти під час занять плаванням і бойовими мистецтвами, пишуть в Harvard Heart Letter.

Таким чином біг залишається одним з найефективніших видів спорту. Що дає біг? Він може позитивно впливати не тільки на ваше фізичне здоров'я, а ще на психологічне і розумове. За допомогою регулярних кардиотренировок ви продовжите своє життя, зміцните здоров'я, а також прокачаєте уважність і пам'ять. Ось скільки неочевидних плюсів має біг - користь та й годі.

Ви увійшли як