Магазини
якісного спорядження

Як кайтсерфніг став популярним

Як кайтсерфінг став популярним

Одним з найбільш видовищних видів спорту, що активно розвиваються, є кайтсерфінг або кайтбординг. Це вид спорту, основою якого є рух під дією сили тяги, яку розвиває повітряний змій (кайт), якого утримує та яким керує спортсмен. Цей спорт стає популярнішим щороку. В 2012 році кількість кайтерів у світі налічувала 1,6 мільйони осіб.

Ще у 70-ті роки минулого сторіччя декілька осіб з Великої Британії використовували круглі парашути для створення необхідної сили тяги для переміщення по поверхні води на водних лижах. З самого початку існували дві гілки розвитку: «повітряно-змійова» та «парашутно-парапланерна». Парапланеристи експериментували з комбінацією «лижі + парашут». Виявилось, що з парапланом можна не тільки летіти, а й їхати!

Це й були сімдесяті. Зрозуміло, що само слово «кайтинг» (kiting) у той час масово не використовувалось, називався цей спорт "parachute-skiing".

«Повітряно-змійова» гілка — це каркасні кайти у декількох варіантах. На початку 80-х років минулого сторіччя була створена особлива дошка, на кшталт кільватерної, яку приводив у рух спеціально сконструйований для цього кайт — «парагляйдер». Слідом за цим винаходом у 1984 році в Швейцарії був запатентований тяговий повітряний змій, якого можна було запускати з води. Виконаний стрибок на цьому кайті, був, ймовірно, найпершим високим стрибком при слабкому вітрі. Його навіть показали по європейському телебаченню.

В кінці 80-х — на початку 90-х років з'являється все більше інформації про те, що по всій земній кулі спортсмени (лижники, віндсерфери, велосипедисти), використовують повітрянії змії для приведення в рух на воді лиж та спеціальних дощок, але й вони не отримали визнання суспільства та не викликали зацікавленості у комерційних організацій. А в 1993 році з'являється сам термін — кайтсерфінг. В тому ж році відразу у різних куточках світу практично одночасно починають розвиватись декілька фірм, що займаються виробництвом обладнання для кайтсерфінгу.

Це був сигнал для того, що кайтсерфінг набирає обертів вже у світовому масштабі. В 1998 році, після того, як в Канаді було проведено перший Чемпіонат світу, всі остаточно зрозуміли, що у світі з'явився повністю новий, виключно видовищний та чарівний, по-справжньому цікавий, відносно недорогий та дійсно приваблюючий вид спорту.

Що треба знати початківцю?

Кайтсерфінг пов'язаний з чималими труднощами та небезпекою як для самого кайтера, так і для інших, хто відпочиває на воді. Небезпеки можна уникнути, якщо почати навчання під керівництвом досвідченого інструктора. Школи кайтсерфінгу пропонують різні курси та уроки, що відповідають рівням підготовки: зліт та посадка кайту, запуск з води, користування планкою керування, стропи та система безпеки. Слід мати на увазі, що кайтсерфінг — це хобі, в якому травми трапляються регулярно.

Використання елементів оснащення може бути незрозумілим для початківця, тому варто звернутись до спеціаліста за роз'ясненнями. Повноцінні курси кайтсерфінгу повинні включати основи налаштування кайту, керування ним, відомості про розміри та типи кайтів, керування системою безпеки. Курси також повинні навчати врахуванню погодних умов, вибору місця для запуску кайта, ковзання без дошки (англ. body dragging) проти вітру, посадці та запуску кайта наодинці, аварійній посадці, рятуванню в критичній ситуації, розворотам (кайтлупам), старту з води та руху проти вітру.

Щоб уникнути перевантаження, кайтсерфери вибирають розміри кайта в залежності від сили вітру: чим сильніший вітер, тим менший кайт. Особливо небезпечно використовувати великі кайти в дуже сильний або поривчастий вітер, якщо ви ще новачок у спорті.

Нові кайти мають можливість зменшувати свою потужність ("depower") — кайтер на ходу регулює кут атаки крила планкою керування. При використанні депауера зменшується кут атаки кайта, знижується кількість повітря, що проходить крізь нього, та слабшає сила тяги.

В залежності від цієї характеристики обирається й кайт. При вазі серфера в 77 кг потрібен вітер від 8 до 10 вузлів та кайт в 16 м² та більше. В 12-15 вузлів ви можете робити невеликі стрибки та інші елементи фрістайлу. В 16-20 вузлів на 16-метровому кайті можна робити вже високі стрибки. Коли швидкість вітру складає від 20 до 24 вузлів, на 12-метровому кайті ви можете літати, як птах. Досвідчені кайтери мають набір кайтів на різні вітри. Зазвичай розміри кайтів бувають 9, 13 та 18 м². Підбір розміру залежить від ваги кайтера та сили вітру.


Де катати?

Підходять будь-які місця при вітрі з напрямком до берега та швидкістю від 10 до 35 та більше вузлів. Велика відкрита водойма та зручне місце для зліту та посадки кайта мають важливе значення. Багато таких місць розташовується уздовж узбережжя океану, але є також на великих озерах та річках. Все залежить від рівня серфера та його місця проживання. Найкращі місця для кайтингу розташовуються на теплих пляжах екзотичних країн. В основному, це країнистрани Латинської Америки, острів Маврікій, В'єтнам, Шрі-Ланка.

Популярними місцями для кайтсерфінгу стають курорти в різних частинах світу. Стабільний вітер, тепла вода круглий рік та, не в останню чергу, вартість проживання та розваг вигідно відрізняють венесуельську мекку кайт- та віндсерферів Ель-Яке (El Yaque), в'єтнамський Муй Не (Mũi Né) та домініканський Кабарете (Cabarete). Традиційно популярними стали й єгипетські містечка Хургада, Шарм-еш-Шейх, Дахаб та Ель-Тур. Любителі вейврайдингу надають перевагу острову Маврикій. В Україні популярними місцями для катання є Коблево, Сергійовка, Генічеськ, Кирилівка та інші, а жителі столиці надають перевагу поїздкам на Київське та Канівське водосховища.

Лідери ринку

Двома компаніями-лідерами з виробництва спорядження для кайтсерфінгу є Cabrinha та Duotone. Трохи поговоримо про історію та вклад Піта Кабріни у розвиток та популярізацію кайтингу, а що стосується Duotone, в нас є чудове інтерв'ю з Тілем Еберлє, яке відповідає на низку питань, які виникли у товариства в процесі трансформації бренду North Kiteboarding в бренд Duotone.

Cabrinha

Піт Кабріна був молодим віндсерфером, що катався у водах Кайлуа, Гаваї, в кінці сімдесятих. Піт допомагав формувати професійний віндсерфінг протягом майже двох десятиріч та приніс у спорт свій власний клас серфінгу.

В ранні роки було важко знайти спорядження для віндсерфінгу. Піт відкрив магазин на своєму задньому дворі та почав розробляти дошки та аксесуари під власним лейблом Cabrinha Design. Спорт швидко розвивався, але його філософія завжди залишалась незмінною. За словами Піта, «З самого початку я підписав з собою договір про те, що хочу бути в цій грі надовго. Це означало дві речі: я повинен був підтримувати свій спортивний статус на високому рівні та завжди тримати планку дизайну свого спорядження так само високо». Його план виправдав себе. В 1985 році Піт виграв титул чемпіону світу WSMA по Wave Performance та затвердив місце в якості однієї з постійних ікон віндсерфінгу.

Згодом, після отримання титула, Піт познайомився зі своєю другою любов'ю в житті... з серфінгом. На початку дев'яностих Піт вирушив з компанією однодумців на острів Мауї, Гаваї. Це була компанія колишніх спортсменів, які завершили професійні кар'єри у віндсерфінгу. Їхні енергійні вилазки являли собою дружню гру. Ідея полягала в тому, щоб розширити межі серфінгу, перебудувати усталені форми спорту так, щоб він брав уроки з минулого, дивлячись в майбутнє. За словами Піта, «Цей полк вимагав деяких нестандартних рішень кожен день. Це означало використовувати нетрадиційні, іноді дивні ідеї». Завдяки докладеним зусиллям, народились класи Strap Surfing та Tow Surfing. Також вони вперше вигадали прив'язувати дошки для серфінгу до водних мотоциклів, щоб буксирувати одне одного до хвиль.

Так гурт серферів став відомим світу як "The Strapped Crew". З їхніми новими інструментами в руках та великим досвідом, колективний фокус змістився на пошук спільної ідеї: керувати найбільшими хвилями в світі так, як ніхто не робив раніше.


На вдачу для Піта та його друзів, недалеко від узбережжя на півночі Мауї була розташована маловідома «міфічна пляма» великої хвилі — Peahi або JAWS, як тепер відомо. До цього часу вона залишалась таємницею навіть для населення, яке займалось серфінгом на Мауї. Екіпаж "Strapped", оздоблений своїми новими інструментами, готується взятись за «Щелепи» по одній хвилі за раз...

Піт згадує: «З першого дня для серфінгу на буксирі в «Щелепах» одна річ стала кришталево ясною для всіх: буксируючи себе в ці хвилі на гідроциклі, ми могли впіймати та, можливо, покататись на хвилі будь-якого розміру, які океан посилав нам». Заява виявилася не порожньою грою слів. 10 січня 2004 року, при самому сильному хвилюванні десятиріччя, Піт Кабрина в'їхав у 70-футову хвилю в Чау, Мауї, на спеціально розробленій дошці для серфінгу. Подвиг приніс йому омріяну нагороду Billabong XXL Award та запис у Книгу рекордів Гінеса за осідлання найбільшої хвилі за всю історію спорту.

Але навіть тут Піт не вирішив зупинятися. Вже як чотири роки поспіль на горизонті маякували куполи кайтів: кайтсерфінг ставав все популярнішим та натхнений новими перспективами, Піт включився у розробку свого власного спорядження, і в результаті створив лінійку кайтбордів під маркою Cabrinha.

Компанія Cabrinha Kiteboards офіційно народилась влітку 2000 року. Експерименти, пригоди та висока оцінка дизайну — те, що крокувало за Пітом Кабрина з самого початку його кар'єри. Сьогодні Cabrinha® (входить в Pryde Group) є провідним брендом для кайтсерфінгу, який продається в понад 40 країнах світу, включаючи Україну. Зараз Піт живе в Мауї, Гаваї, зі своєю жінкою Лізою та дочкою Таїті.

Чому б і ні?

Завдяки тому, що в Україні кайтинг знаходиться на стадії активного розвитку, кайтерське товариство є по-справжньому тісним, дружнім та згуртованим, що дуже привабливо в першу чергу для початківців. Новачки мають можливість брати уроки у досвідчених райдерів і для цього зовсім не обов'язково їхати, наприклад, в Генічеськ або на інший популярний український кайт-спот.

Привабливість кайтингу полягає ще й в тому, що ви можете займатись цим видом активності у будь-який час: як влітку, так і взимку — був би тільки вітер та відповідне спорядження. На момент публікації статті найпопулярніші моделі кайтів та кайтбордів Duotone та Cabrinha вже доступні в роздрібній мережі Екстрем Стайл. Якщо ви маєте відповідний досвід та знаєте, чого бажати від спорядження, можливість придбати спорядження 2019 модельного року є вже зараз, а якщо ви тільки розглядаєте покупку свого першого кайту, радимо звернутись до консультантів Екстрем Стайл, щоб обрати відповідний до вашого досвіду, вимог та рівня катання кайт, екіпірування та одяг. Зустрінемось на воді!

Ви увійшли як