Магазини
якісного спорядження

Hoka One One Arahi 2. Огляд бігових кросівок з підтримкою.

Американський бренд Hoka One One офіційно вийшов на ринок України. Бігуни, які в темі, давно чекали появи кросівок від Жана-Люка Дайáра та Нікó Мермý на вітринах магазинів. І ось, нарешті, в них з'явилась можливість побачити, пощупати та приміряти вподобану пару, а головне — відчути на власному досвіді переваги нетривіального підходу до конструювання бігового взуття.

У даному огляді розглянемо друге покоління моделі Arahi.

Hoka One One Arahi 2 W.

Модель Arahi 2 призначена для корекції гіперпронації. Нагадаємо, що при надлишкової пронації основне навантаження спирається на внутрішню частину ступні. На відміну від моделі Clifton, підошва якої являє собою цілісний моноліт з піни CMEVA з гумовими вставками у місцях контакту, підошва Arahi влаштована більш мудровано. Названа J-Frame™ Technology, вона являє собою двошаровий сендвіч з того самого матеріалу з різною щільністю шарів. М'яку основу огортає жорстка частина, що ніби «перетікає» з зовнішної сторони на медіальну, описуючи дугу (звідки й пішла назва J-Frame™). Не тільки сама по собі двошарова конструкція робить підошву жорсткішою, але й зовнішній шар з щільної піни EVA забезпечує необхідну гіперпронаторам підтримку.

На перший погляд, жорсткість підошви можна порівняти зі звичними мінімалістичними моделями, але насправді м'якість, притаманна кросівкам Hoka, нікуди не зникла. Через двошарову конструкцію та куди більш велику площу контактних зон, здається, що кросівки жорсткіші, ніж насправді.

Хід дуже м'який та комфортний.

Профіль підошви відрізняється від більшості того, до чого ви звикли: Hoka називає його Early Stage Meta-Rocker та пояснює, що в кросівках зовсім не обов'язково мати великий перепад висоти від п'ятки до миска. В Arahi цей параметр складає всього 5 мм як у чоловічій, так і у жіночій версії. Подібна геометрія застосовується також у ряді інших моделей: Clifton та трейлових Challenger, наприклад. Профіль ESMR забезпечує незвично легкий перекат ступні, ніби «підштовхує» бігуна до руху. Встояти неможливо. У прямому та переносному сенсі.

Підошва з сендвічем J-Frame™ Technology, який забезпечує підтримку внутрішньої частини стопи.

Підошва Arahi 2 не нова. Її конструкція та геометрія виявились настільки вдалими, що модель другого покоління, на думку Hoka, не потребує модернізації. Змінився хіба що зовнішній декор. Головна відмінність від моделі-попередниці, як і у Clifton 4, прихована у оновленні верхньої частини. Нова, щільніша сітка з малюнком, нанесеним методом 3-D друку, покращує вентиляцію. Перегляду піддалося розташування шнуровочних отворів для оптимізації вентиляції та покращення посадки. Внутрішній простір Arahi 2 трішки збільшився, хоча й без того перше покоління моделі не відрізнялося тіснотою.

Устілка Molded Ortholite Sockliner виготовлена зі спіненого поліуретану, пропускає до 95% вологи, протистоїть появі неприємного запаху та забезпечує додаткову підтримку. Сіточна підкладка навколо щиколотки стала більш комфортною (в Arahi 2 вона дрібнозерниста та не натирає навіть якщо кросівки взуті на голу ногу), а світловідбиваючі елементи з зовнішньої сторони для тих шибайголов, хто не цурається бігати по асфальту вечорами, переїхали з центральної частини позаду ахілового сухожилля на бічні сторони, завдяки чому покращилася видимість зі сторони. До речі, Hoka позиціонує Arahi як взуття для бігу по твердій поверхні (асфальт, плитка, бетон і т.п.), тож подібне доповнення в дизайні моделі тільки вітається.

Підошва залишилась та сама. Серед змін тільки зовнішній декор. Профіль Early Stage Meta-Rocker стимулює знаходитись у постійному русі.

Кросівки Arahi 2 забезпечують чудову підтримку та амортизацію. Крізь товсту підошву не пробиваються дрібні камінчики, але при цьому відчуття мікрорельєфу поверхні просто чудове. Плавність ходу стане до вподоби любителям довгих дистанцій, які бажають бігати по будь-яких поверхнях, але через недостатню амортизацію обмежують себе маршрутами поза асфальтом.

Ви увійшли як