Магазини
якісного спорядження

Огляд бігових кросівок Hoka One One Clifton 4

У біговому середовищі давно домінують мінімалістичні кросівки та взуття Hoka One One на їхньому фоні виглядає незвичайно. Це антипод підвалинам, послання, месидж, що повідомляє, що конструкція може радикально відрізнятися від того, що прийнято та прийнято з переконливих причин. Їхній силует викликає легке відчуття дисонансу, стереотип, ніби масивна підошва вісить не менше гирі. Коли ж вперше береш їх в руки, розумієш, чому про кросівки Hoka говорять так гучно.

У зробленої з піни CMEVA підошви (зформований під тиском етиленвінілацетат) дуже низька вага та не зважаючи на незвично кремезний силует кросівок, вагу пари можна порівняти з багатьма мінімалістичними моделями. На відміну від прийнятого в індустрії підходу компоновати матеріали різної щільності для досягнення необхідного рівня амортизації у певних зонах, Hoka залишається вірною простоті моноблокової конструкції підошви.

Модель Clifton випускається вже в четвертому поколінні та отримала відчутний набір змін у порівнянні з попередньою версією, три з яких стосуються підошви.

· Нова ущільнена сітка у верхній частині.
· Безшовна конструкція.
· Розширена внутрішня коробка.
· Ущільнений матеріал підошви, який до того ж призваний служити довше попередника.
· Плавніший її вигин.
· Дещо зменшена контактна зона в передній частині протектора з більш глибокими канавками.

У такому вигляді Clifton випускається не перший рік. Для сезону 2018 року американська компанія підготувала нові варіанти дизайну.

Clifton 4 — це кросівки для бігу по асфальту. Любителі фізичної активності обходять пробіжки по жорсткій поверхні, щоб уникнути довготривалих проблем, але м'якість ходу Clifton перевертає здоровий глузд з ніг на голову. Кросівки легкі, чудово амортизують та підходять для пробіжок там, де м'якими біговими поверхнями і не пахло. Втім, у порівнянні з попередніми версіями, п'яткова зона буквально тоне у товщині височенної підошви. При цьому, Clifton 4 зникаюче далекий від поняття «жорсткий». Відштовхування стало більш чітким, але в момент відриву все ж добре відчувається, як передня частина випрямляється, ніби пружина. Цього відчуття відскоку багатьом бігунам не вистачало у попередніх ітераціях моделі.

Головна відмінна особливість кросівок Hoka One One — це геометрія, що нагадує V-rocker на сноубордах. Стояти рівно в Clifton — катування: лише похитнися й ступня перекочується від легкого імпульсу, від стримування якого перегрівається мозочок, причому, це не перебільшення, сказане для червоного слова. Форма підошви дійсно настільки стимулює до руху, що зупинки здаються невдалим жартом. Ти хочеш бігти, хочеш рухатися та біг, завдяки глибокому амортизуванню, здається, відбувається на меншій швидкості, ніж насправді, що у свою чергу стимулює підняти темп або адаптувати мислення під політику стримування. Clifton не тільки інакше підходить до прочитання біомеханіки, а й змушує робити ментальні поправки. До цих кросівок безперечно треба звикнути і у даному випадку це комплімент.

Clifton 4 підходить для людей з нормальним склепінням стопи. Значних розмірів внутрішня коробка стане до вподоби власникам широких ніг, а що стосується розмірів, радимо додати пів-розміру до еталонної розмірної сітки.

Повітря у Clifton хоч віднімай: перероблена у порівнянні з Clifton третього покоління ущільнена сітка забезпечує чудову вентиляцію. Навіть крізь звичайні повсякденні шкарпетки відчувається, як добре продувається верхня частина.

Кросівки хоча й не б'ють рекорди легкості, враховуючи свої значні розміри, приємно дивують. Так, наприклад, 40 розмір (9 по американському стандарту) важить всього 260 грамів. Товщина підошви Clifton 4 у найвищому місці складає без малого 52 міліметри і при цьому перепад висоти (drop) — всього 5 мм. У Hoka будь-хто може відчути себе трішки вище.

Контактна зона підошви являє собою мікс із двох компаундів, що пофарбовані у різні кольори. Розташована у носковій та п'ятковій зоні гума жорстка (для довговічності), а пущені по зовнішньому контуру ступні дві плями з м'якого компаунду забезпечують бічну підтримку на слизьких поверхнях. Загальна площа поверхні вставок невелика, більшу площу займає оголена піна CMEVA, однак цього достатньо для тих завдань, які стоять перед Clifton 4, а це, нагадаю, тверді поверхні: асфальт, плитка, бетон.

Підошва Clifton збоку ніби розділена на дві частини, одна з яких перфорована, а інша гладка. Щоб візуально зменшити її величезну товщину, верхня частина пофарбована стійкою до фізичних ушкоджень фарбою, завдяки чому ці максималістичні кросівки більше не виглядають таким собі привітом з екіпірування астронавта. Вигляд досить природній. Поверх сітки по всьому периметру нанесений тонкий 3-D друк з ритмічно повторюваними смужками, які відволікають від прив'язки до максималістичної натури Hoka One One. Кольорові рішення грають на грані фолу з величезним різноманіттям відтінків та при цьому не виглядають, ніби дитячий альбом для розфарбування. Грамотне використання пар зближених відтінків (блакитний-синій та бірюзовий-фіолетовий, наприклад) дозволяє легко підігнати пару під актуальний у бігунів різнокольоровий стиль з домінуванням одного кольору або балансу двох контрастних.

Ви увійшли як