Магазини
якісного спорядження

Як вибрати сноуборд?

Сноуборд - це вид спортивного інвентаря, який використовується для спуску із засніжених гірських схилів. Сноуборди по статі бувають чоловічі, жіночі, дитячі. Складники сноуборду - дека (основа сноуборду) і кант - його обідок, який служить для управління снарядом. Для правильного вибору сноуборду в першу чергу треба визначити, який стиль їзди ви хочете практикувати.

Вибір сноуборду по стилю їзди

Сьогодні виділяють три стилі катання і видів сноуборду - Фрірайд, Фрістайл і Олл Маунтейн. Відповідно, для цих стилів і створюють інвентар провідні фірми-виробники. Стиль катання визначає форму, конструкцію і інші характеристики дошки для сноуборду. Тепер декілька слів про кожний з них.

Фрірайд - так звана "база" сноубордингу, що включає усі базові прийоми їзди і що являється, по суті, вільним спуском з гірських схилів або розчищених трас. Цей стиль рекомендується переважно новачкам, оскільки за допомогою його можна навчитися базовим елементам їзди, приміром, управлінню корпусом, правильному положенню і маневруванню.

Сноуборд для фрірайду

Сноуборд BURTON JUICE WAGON

Олл маунтейн - ще один стиль, який можна назвати універсальним. Цей стиль також підходить для початкуючих спортсменів. Головною його відмінністю від фрірайду є наявність елементів трюків.

Фрістайл - це досить популярний у світі сноубордический стиль. Він підходить не лише для підготовлених трас, але і цілинних гірських схилів. Фрістайл – це стиль змагання, втілення видовищності і драйву. В арсеналі спортсменів-сноубордистів, що катаються в цьому стилі, безліч трюків і хитрощів. Для його освоєння варто прикласти максимум зусиль.

Сноуборд HEAD RUSH

Сноуборд HEAD RUSH ROCKA

Форми сноубордів

Ми дали коротку характеристику основним стилям сноубордінгу, давайте ж тепер поговоримо про форму дошки для сноуборду і про те, як вибрати сноуборд.

Дошки спрямованої форми мають подовжений ніс з більшою м'якістю, ніж хвіст виробу. Такі характеристики дають велику можливість для маневру. Такі характеристики ідеальні для стилю фрірайд. Кріплення для черевик кріпляться ближче до хвоста виробу. Дошки спрямованої форми не є унікальними, їх характеристики можуть бути використані сповна тільки майстрами сноубордингу.

Сноуборд спрямованої форми

Симетричні дошки є найпоширенішими. Їх характеристики сповна відображає назва - вони мають однакову будову хвоста і носа. Такі дошки підходять для катання в напівтрубі, в умовах якої треба часто міняти стійку.

Симетрична дошка для сноуборду

Аналогом сноубордів симетричної конструкції будуть симетрично-спрямовані дошки. Такі вироби мають схожу форму хвоста і носа, але жорсткість їх буває різною. Жорсткий хвіст дає можливість здійснювати стрибки з трампліну упевненіше, а ніс м'якої конструкції дає вам перевагу на м'якому снігу. Дошки такого типу з успіхом використовують фрістайлеры і прихильники напівтруби. Для новачків це занадто складні стилі катання на сноуборді, так що від купівлі таких дощок слід утриматися.

Дошки типу "ластівчин хвіст". Такі сноуборди з вузьким загостреним носом і хвостовим кінцем, що нагадує хвіст ластівки, мають величезну перевагу на рихлому снігу і не розчищених схилах. Вони дуже маневрені і легко піддаються контролю під час їзди. Коли сноубордист рухається, хвіст дошки занурюється в сніг, а ніс виступає вгору, що дає можливість швидко долати цілинні снігові простори. Такі сноуборди краще всього підходять для фрірайду. Схожі за формою дошки з вузьким хвостом також допомагають сноубордистові пересуватися по цілині.

Сноуборд

Жорсткість дошки

Тепер пару слів про ще одне фундаментальному параметрі дошки, а саме про її жорсткість(цей параметр враховують при виборі системи кріплення). Сноубордические дошки бувають двох типів - м'які і жорсткі. Тут як в лижах - м'яка дошка більш маневрена і її характеристики не особливо страждають від техніки їзди. Проте, така дошка гірше керована на швидких віражах. В силу усього сказаного, м'які дошки підходять для новачків. Жорсткі дошки, які більше підходять для фрістайл-стиля з усією його різноманітністю і трюками, вибирають досвідчені спортсмени.

Не можна говорити про жорсткість сноуборду і не згадати таку важливу деталь дошки, як сердечник. Будучи найважливішим елементом прихованих конструктивних особливостей, він додає дошкам унікальних властивостей. Є три типи сердечників - цілісний, вертикальний і горизонтальний. Останні два види сердечників - складені.

Сердечник для сноуборду

Цілісний сердечник не підходить для великих швидкостей і не забезпечує контроль над дошкою повною мірою. Проте, його порівняно невелика ціна робить його хорошим вибором для новачків в цьому виді спорту.

Сердечник вертикального типу - це склеєні між собою рейки з волокнами, спрямованими в протилежні сторони. Ці сердечники не обважнюють дошку і є дуже популярними і функціонально вигідними доповненнями.

Горизонтальний сердечник включає шари деревини, укладені в горизонтальній площині. Це робить дошку з таким типом сердечника важчою, але прослужить вона довше, при дотриманні правил експлуатації сноуборду.

Вищеперелічені сердечники виконуються з різних сортів дерева, проте в деяких дорогих моделях є присутніми сердечники з вуглеволокна і дерева. Це робить сноуборд міцніше і легше, що особливо цінується професіоналами сноубордингу. Висока ціна такого виробу також обмежує його поширення.

Компонування сноуборду

Сердечник - це основна частина сноуборду, проте це ще не усе, що необхідно для створення якісної дошки. Основними видами конструкцій виробу є «сендвіч» і «кеп», а також поєднання цих типів.

Конструкція типу «сендвіч» припускає з'єднання нижньою і верхньою частин дошки за допомогою бічної стінки. Це рішення є досить дорогим у виготовленні, проте краще піддається ремонту.

Конструкційне рішення «кеп» це коли сердечник, боковини і верх сноуборду покриті лише поверхнею і ковзаком. Такі дошки особливо жорсткі, але, при високих навантаженнях, недовговічні. Ще одним мінусом сноубордов типу "кеп" являється те, що їх дуже важко відремонтувати.

Гібридні моделі є поєднанням плюсів і мінусів описаних конструкцій сноубордов.

Кант

Кантом називається обробка краю сноуборду, що виконується з металу. Особливу важливість представляє ефективна довжина канта - та частина конструкції, дотична до снігу на поворотах. Чим кант довший, тим керованість і маневреність дошки зростає, особлива в умовах високих швидкостей. Кант буває передній і задній, якщо виходити від постановки ніг сноубордиста. Показник ефективної довжини канта має значення для професіоналів, що віддають перевагу їзді в стилі "карвінг", багату різкими поворотами на великій швидкості. Для початкуючих любителів сноуборду досить знати, що така характеристика існує.

Кант сноуборду

Особливої уваги усіх спортсменів-сноубордистів вимагає відхід за кантом. По конструкції, кант - найвразливіша частина будь-якого сноуборду. Догляд за кантом після заїзду здійснюється шляхом протирання його насухо, щоб уникнути появи іржі. Не варто нагадувати, що зберігати сноуборд варто лише в сухому приміщенні. Також, після кожного сеансу катання на ній, дошку треба ретельно оглянути на наявність сколів, задирок і інших ушкоджень. Ще одно правило - кант слід час від часу заточувати. Частота і міра заточування залежить, в першу чергу, від особистих переваг спортсмена і їздового стилю. Рекомендуємо з усією серйозністю віднестися до цього моменту догляду, оскільки кант без відповідного заточування дуже погано впливає на маневрені і швидкісні характеристики сноуборду. Якщо ви любите кататися на великій швидкості, це може привести до непередбачуваних наслідків. Також варто додати, що у міру зростання майстерності сноубордиста з'явиться бажання удосконалити кант дошки під свої особисті потреби. Робити це можна, але модифікації слід вносити, дотримуючись обережності, оскільки є ризик безповоротно зіпсувати сноуборд при цьому.

Ковзак сноуборду

Ця частина конструкції також має назву "ковзаюча поверхня". Ковзак також важливий для сноуборду, як шини для автомобіля або мотоцикла. Існує велика кількість ковзаючих поверхонь для дощок, які мають характерні тільки їм властивостями і впливають на швидкість сноуборду. Ця частина інвентаря також потребує додаткового відходу.

Екструдована ковзаюча поверхня потребує мінімального догляду. Вона робиться з поліетилену, прокатаного між валами і фіксованого до дошки. Краще підходить для невеликих швидкостей, тому нею оснащують бюджетні види сноубордів.

Ще один вид поверхні для сноуборду - так звана "спечена" поверхня. Її виготовляють шляхом спікання часток поліетилену під тиском в декілька атмосфер. Такий ковзак обробляють спеціальними мазями, проте, це вимагає багато часу і зусиль. Це окупає себе, якщо ви готуєтеся до змагань по сноуборду. Якщо ж ваша мета - просто весело провести час в горах і забезпечити собі спогади на цілий рік, то не морочтеся купівлею і обслуговуванням дощок з таким типом ковзака. Залиште це професійним спортсменам, яким необхідно розвинути максимальну швидкість на змаганні. Купівля дорогого інвентаря і копіткий відхід за ним для цієї категорії сноубордистів - не проблема.

Також графітові і полиэтилен-графитовые ковзаки для сноубордов. Це найбільш швидкі і слизькі моделі покриття. Тому і коштують вони дорого, зустрічаються на ринку України порівняно рідко.

Ширина дошки

Наступний параметр дошки для сноуборду - ширина. Це суто індивідуальний показник, вибирати який слід з урахуванням стилю і умов катання. Експерти рекомендують вибирати ширину сноуборду, виходячи з особистих переваг і ширини ноги. У ідеалі, край черевика повинен знаходитися в межах одного-двух сантиметрів від краю дошки. Якщо ж у вас настільки великий розмір ноги, що підібрати звичайний сноуборд проблематично, слід обернути зняття на wide- версії стандартних дощок.

Сучасні виробники спортивного інвентаря беруть до уваги таблицю чоловічих і жіночих розмірів. Також є унисекс і дитячі моделі сноубордов, які ви можете знайти в каталозі нашого інтернет-магазину.

Ростовка

Ростовкой називають довжину дошки для сноуборду від носочка до хвоста. Ця довжина вимірюється в сантиметрах, підбирається залежно від зростання і іноді навіть від ваги спортсмена. Тут важливо уникнути плутанини, оскільки у різних виробників існують різні визначення показників ростовки залежно від моделі сноуборду. Все залежить від того, під який стиль "заточений" сноуборд і в яких умовах ви збираєтеся кататися. Для їзди по рихлому, якому щойно випав снігу краще підійде дошка великої довжини, а для фрістайлу - короткою. Існуючі таблиці ростовок містять значення для середньої європеоїдної людини стандартної статури, так що додатково морочитися із цього приводу не варто.

Час випуску

Вартість дошки для сноуборду дуже часто залежить від сезону випуску. Самі останні моделі, оснащені різними нововведеннями або просто модифікації старих, добре таких, що зарекомендували себе дощок, коштуватимуть відчутно дорожче за свої старші аналоги. Якщо ви спортсмен і для отримання переваги над супротивниками потребуєте дощок найбільш передових конструкцій, тоді шукайте в каталозі останні надходження.

А якщо ви хочете купити якісний сноуборд недорого, тоді вибирайте серед найбільш рейтингових товарів минулих сезонів - не пошкодуєте.

Наостанок хотілося ще раз нагадати читачеві про вагу сноуборду. Важка дошка стане тягарем не лише на етапі транспортування, але і, власне, під час катання. Найпростіший спосіб перевірити відповідність ваги сноуборду вашим фізичним можливостям - спробувати підняти його однією рукою за носову частину. Якщо ви зробили це легко, означає вага сноуборду підібраний вірно.

Ми сподіваємося, що завдяки підготовленому матеріалу від інтернет-магазину Extremstyle Ви з легкістю підберете собі дошку для захоплюючих і веселих гірських пригод!

Ви увійшли як