Магазини
якісного спорядження

Як вибрати розмір рами велосипеда

Купівля велосипеда – не разова акція. Щоб подальша їзда була комфортною і безболісною навіть на проблемному грунті, потрібне розуміння, як визначити розмір рами велосипеда. Тому що саме рама і кермо визначають злагоджену їзду. З правильно підібраною жорсткою конструкцією з'являться умови для легкого накату і управління. Неправильно підібраний розмір рами шосейного велосипеда може привести до озлоблення, до болю ножних суглобів і надмірних навантажень на спину і на зап'ястки.

Щоб нахил тіла над байком був максимально зручним незалежно від дистанції, розглянемо, як підібрати розмір рами велосипеда.

За типом катання

Розмір рами велосипеда пов'язаний з його використанням:

  • Хардтейли для міської їзди, безгрунтових прогулянок. Габарити рами не грають особливої ролі, якщо не розглядається професійний спорт (стріт, фрірайд). Це велосипеди з однією передньою вилкою амортизації (або навіть без неї) і "жорстким хвостом". При правильному підборі вилки хардтейли підходять для їзди по місту і екстремальних видів спорту.
  • Гоночний, шосейний. Витончені моделі з легкою рамою. Форма розрахована на аеродинаміку. Важливий розмір рами велосипеда по відношенню до зросту: райдеры згинаються при їзді вперед, зменшуючи опори вітру.
  • Гірський, спортивний. Повнопідвісні маунтинбайки з високим рівнем контролю швидкостей, з блискучою гальмівною системою і маневреністю. Універсальні моделі, які підходять і для міста, і для бездоріжжя. Перш ніж вирішувати, як вибрати розмір рами гірського велосипеда, визначитеся з бюджетом. Тому що є негласне правило: чим легше двухподвес – тим він дорожчий.

Перевірити на практиці

Перед тим, як упізнати розмір рами велосипеда, протестуйте універсальне правило вибору байка. Воно працює безпосередньо в магазинах або на пунктах самовивезення. Треба встати по відношенню до зібраного «залізному коню» так, щоб сідло уперлося в спину, а верхня труба знаходилася під промежиною. Відстань між трубою і пахом має бути в межах 5-15 сантиметрів. Менша відстань – запорука майбутніх травм промежини. Більша відстань, як показує практика, робить велосипед менш стійким.

розмір рами велосипеда по зростанню

Пам'ятка при виборі «залізного коня»

  1. Виміряйте вранці біля стіни фактичний зріст, без взуття.
  2. У більшості виробників є своя розмірна сітка. Подивіться, як вибрати розмір рами велосипеда під ваше зріст.
  3. Якщо не знайшли інформацію у виробника, підберіть модель по стандартній розмірній таблиці.
  4. Якщо ваш зріст випадає на перетин рекомендованих рам, то для класичного катання купуйте велосипед з меншою жорсткою конструкцією. Для спортивної їзди краще підібрати розмір більше.
  5. При виборі між двома розмірами враховуйте, що великі з меншою рамою маневреннее. А також їх вага на 150-300 грам менша.
  6. Спеціальні лінійки жіночих велосипедів – вдалий маркетинговий хід. В основному вони заточені під дизайн, а не фізіологію. Тому, вибираючи розмір рами жіночого велосипеда, сміливо вивчайте і чоловічий асортимент.

Є три види розмірних позначень, які безпосередньо пов'язані між собою : дюйми, умовні розміри (XS, S і так далі) і сантиметри:

  • XS (14 або 15 дюймів). На виріст 135-160 см Такий розмір рами велосипеда підійде для дитини.
  • S (16 або 17 дюймів). На виріст 160 см вписується рама 16 дюймів. В основному це жіночі і підліткові велосипеди. До 175 см – 17 дюймів.
  • M (18 або 19 дюймів). Найбільш популярний розмір рами, зріст 170-185 см
  • L (20 дюймів або 21 дюйм). 180-195 см
  • XL (22 або 23 дюйми). 190-200 см
  • XXL (24 дюйми). Цей розмір підійде дуже високим велосипедистам від двох метрів. Також байки з такою рамою можуть бути гібридами для гірських видів спорту.

Визначайте розмір рами велосипеда по зросту, пробуйте і не зупиняйтеся. Як би банально не звучало, але «залізний кінь» - це друг, напарник і тренер.

Ви увійшли як