Магазини
якісного спорядження

Як вибрати гірські лижі

Задавшись метою розібратися як вибрати лижі для класичного ходу, пам'ятайте, що існують моделі з насічкою і без. Якщо ви новачок і у вас немає ані найменшого бажання розбиратися з тим, як правильно наносити лижну мазь залежно від температури снігу, то для їзди по лижні вибирайте класичні лижі з насічкою.

Новорічні свята не за горами, і якщо ви хочете провести їх весело і з користю для здоров'я, то немає кращого спосібу, ніж встати на лижі! Прочитавши нашу статтю, ви дізнаєтеся, який інвентар слід придбати усім початкуючим лижникам і як зробити це правильно.

Правила підбору лиж по довжині різні для ковзанкових і класичних лиж. Лижі для ковзанкового ходу мають бути на 10-15 см довше за зріст лижника. Рекомендована довжина лиж для класичного ходу — на 25-30 см більше зросту лижника. Прогулянкові лижі підбираються в діапазоні на 15-25 см більше власного зросту.

Вибір лиж. На чому зробити особливий упор

Якщо зібралися в гори уперше, зовсім необов'язково відразу купувати лижі і інше екіпірування. По-перше, усе необхідне можна узяти напрокат на гірськолижному курорті. По-друге, у вас ще занадто мало досвіду в лижному спорті - раптом зрозумієте, що лижі - не для вас? А якщо ж ви твердо вирішили, що в цю і усі подальші зими без лиж не обійтися, то слід приступати до їх вибору з усією серйозністю.

Купляючи лижі, рекомендуємо в першу чергу оцінити їх характеристики:

  • Довжина. Довгі лижі стійкіші за короткі в умовах високих швидкостей, на них простіше утримувати корпус в заданому положенні і легше розігнатися і гальмувати. Такі лижі мають кращу прохідність по глибокому снігу. Короткі ж лижі маневренні, підходять для заїздів на короткі круті дистанції, а також стабільніші на насту і на нерівностях. Крім того, такі вироби набагато легші за довгі, що робить їх чудовим вибором для жінок і дітей.
  • Ширина. Під шириною лижі мають на увазі ширину її носа, талії і п'яти. Вузькі лижі краще проявляють себе на розчищених трасах, більш маневренні і легкі по вазі. Широкі, так само як і довгі, краще підходять для заїздів по снігу, який щойно випав і непідготовленій трасі, насту і горбах, мають кращі їздові характеристики на великій швидкості. Лижі з талією середньої ширини (70-85 мм) більш універсальні, непогано підійдуть для більшості схилів. Тому наполегливо рекомендуються новачкам.
  • Жорсткість. Питання про жорсткість лиж гарантовано зіб'є з пантелику новачка, що досі не зацікавився лижним спортом. Та і серед лижників з досвідом немає думки, що склалася, які ж лижі кращі. Перші лижі краще узяти середньої жорсткості, а далі орієнтуватися на свої особисті відчуття і потреби. Скажемо тільки, що на м'якій лижі буде комфортне на невеликих швидкостях, а жорстка дасть вам перевагу в підкоренні великих схилів і крутих поворотів.
  • Геометрія. Що означає таке складнене (на перший погляд) поняття, як геометрія лижі? Все визначається за розміром і радіусом бічних вирізів: малого і великого. Саме цей параметр відповідає за здатність лиж входити в повороти. Перевірити геометрію лиж легко. Просто подивіться уподовж дивайсу з боку його ковзаючої поверхні. Хороший інвентар не зігнутий в подовжньому напрямі, з прямим жолобком без "гвинта", з паралельними лініями упоперек носочка і п'яти. Якщо ви побачили хоч би деяку кривизну, в подальших процедурах немає сенсу, відкладайте лижі убік.

 

Визначення довжини лиж

Передусім, лижі варто вибирати по їх довжині. Якщо цього не зробити, то кататися на лижах буде набагато важче. Правила вибору лиж відповідно до їх довжини для класичних і ковзанкових лиж відрізняються. Лижі для ковзанкової їзди переважно на 10-15 см більше зросту спортсмена. А довжина лиж для класичного стилю — на 25-30 см довше за самого лижника.

Гірські лижі

Новачкам в лижному спорті важливо запам'ятати, що управляти короткими лижами набагато легше - вони якнайкраще підходять для навчання. Досвідченим спортсменам можна придбати лижі довше, оскільки вони краще ковзають. Для гірських лиж довжина також має важливе значення. Вона впливає на стійкість і керованість, а також на радіус повороту. У ковзанкових лиж надмірна довжина заважатиме як слід відштовхнуться, що відгукнеться уповільненням ходу. А у класичних бігових виробів недостатня довжина зменшує ковзання, що теж призводить до падіння швидкості.

Види лиж

Існує два основні класи лиж, призначених для різних цілей, - бігові і гірські. Перші потрібні для подолання відстаней на відносно рівній засніженій місцевості. Другі - для спуску з крутих гірських схилів, акробатичних трюків і т.д.

Туристичні лижі

Для фрірайду - важкі і широкі лижі для спуску по цілині.

Лижі класу Джуниор

Лижі класу “Junior” - дитячі або юнацькі вироби, зазвичай пластикові. Вони оснащені регульованим замком під стандартний черевик.

Мисливські лижі

Мисливські лижі - найважчі і найширші з усіх існуючих. Призначені для зручності пересування по глибокому снігу в лісі.

Жіночі гірські лижі

Жіночі гірські лижі. На них хотілося б зупиниться детальніше.

Існують спеціальні лижі для жінок і дівчат, розроблені з урахуванням дамської анатомії і фізіології. Також вони мають барвистий дизайн і ще ряд особливостей. Жіночі лижі м'якші і легші за універсальних. Вони прості в управлінні і вимагають прикладання меншої кількості сил для повороту. Кріплення для ніг також розміщені з урахуванням центру тяжіння, розташування якого у жінок має свої особливості.

Бігові лижі

Якщо ви не плануєте їхати в гори, а віддасте перевагу катанню по рівнинній місцевості і насолоді пейзажем, то вибирайте лижі для бігу. Бігові лижі умовно розділяють на ковзанкові, класичні і комбіновані. Також залежно від типу матеріалу виділяють пластикові і дерев'яні. Дерев'яні вироби були популярні за радянських часів, оскільки інших видів лиж наша промисловість просто не випускала. У сучасному спорті попит мають пластикові лижі.

Бігові лижі

Лижі бігові ROSSIGNOL BC 90 POSITRACK

Дерев'яні або пластикові?

Дерев'яні лижі коштують відносно недорого, але важать набагато більше, ніж пластикові “побратими”. Вони підійдуть для тих, хто використовує лижі для рідкісних прогулянок. Також дерев'яні лижі потребують відходу. Для функціонування такої гладкої бігової лижі на її нижню поверхню треба правильно нанести спеціальну мазь. Було розроблено декілька десятків видів лижної мазі. У кращому разі сортів мазі знадобиться два - утримуюча мазь під колодкою і мазь для ковзання спереду і ззаду. Також важливо враховувати температуру довкілля, стан снігу, а також переваги лижника.

Основною перевагою пластикових лиж є їх вага і непримхливість. Підходять вони як для гірських, так і для бігових маршрутів. Дуже зручно брати такі лижі в подорож - багаж не важитиме багато. Також пластикові вироби не потребують змазування або додаткового відходу. Прохідність лиж буде однаково хорошою як по якому щойно випав, так і по талому снігу. Майстри лижного спорту віддають перевагу пластиковим лижам з насічками, хоч до такого типу інвентарю складно звикнути відразу.

Сьогодні набирають популярність комбіновані лижі - пластикові з дерев'яним сердечником.

Гірські лижі

Лижі гірські ROSSIGNOL RADICAL комбіновані.

Остаточний вибір бігових лиж залежить від того, який стиль катання найприйнятніший.

Класичний стиль - цей рух на лижах, паралельних один одному. Вироби, створені для класики, довші на десять-двадцять сантиметрів, чим для ковзанкового. Також довжина лиж залежить від зросту спортсмена. Також відрізняється і форма носочку лижі - для класичної їзди потрібний більший вигин шкарпетки. Основною відмінністю служить жорсткість лижі - для класики підійдуть лижі середньої м'якості, а для ковзанкового стилю - жорсткі.

Ковзанковий тип їзди дуже схожий на рухи людини, що катається на ковзанах. Назва сталася якраз звідси. При цьому рухи лижника складні, що вимагає коротших лиж з меншим загином носочку. Також лижі для ковзанкового стилю їзди оснащені кантом, завдяки якому "прослизання" не відбувається. Робоча поверхня ковзанкових лиж буває гладка або з насічками. Насічки допомагають поштовху лижі, але при цьому зменшують ковзання.

Для новачків в лижному спорті ми рекомендуємо придбавати бігові лижі з насічкою, а гладкі залишити на потім, коли "підростете" для них.

Гірські лижі

Гірські лижі - це сімейство різних виробів для спуску з крутих гірських схилів. Зазвичай гірські лижі створюються відповідного стилю їзди, наприклад,для слалому, фрірайду або фрістайлу. Теоретично лижі допустимо використати і для інших, схожих типів катання, але при цьому різко знижується продуктивність такого заїзду і підвищується ризик травматизации.

Видів гірських лиж існує набагато більше, їх конструкція розроблена спеціально для певного стилю. Тепер декілька слів про популярну нині техніку катання і лижі для них.

  • Карвінг – це стиль їзди, при якому лижник здійснює різані повороти за рахунки певного положення колін. Цей стиль популярний у любителів їздити швидко. Лижі для карвінгу дуже легкі в управлінні - після невеликої підготовки з ними може впоратися навіть новачок в гірськолижному спорті.
  • Фрірайд – це стиль припускає спуск з природних, не розчищених, неофіційних трас, так званої снігової цілини. Фрирайдери використовують широкі, добре амортизовані лижі, здатні красти нерівності лижні.
  • Рейсінг – це типово стиль змагання. Оскільки змагання по гірськолижному спорту проводяться на офіційних, підготовлених трасах, рівний спуск дозволяє спортсменові розвинути велику швидкість. Для цього потрібні жорсткі лижі, що зберігають стабільність на високій швидкості.
  • Слалом - це спуск з невисоких схилів з перепадом висот близько 150 метрів на дистанцію 450 - 500 метрів. Для такого спуску потрібні вузькі і короткі лижі.

Лижі для слалому

Лижі для слалому HEAD(310246/100656) WC Rebels iSpeed RP кріплення FF EVO 14 2017

Фрістайл – це складний стиль, що складається з виконання акробатичних вправ і трюків на трамплінах, напівтрубі і тд. Лижі для такого стилю мають бути грамотно збалансованими, помірно широкими і легкими.

Гірські лижі Rossignol

Лижі гірські ROSSIGNOL EXPERIENCE 80 XEL кріплення XEL 110 B83 2016 - стабільні і надійні лижі з широкою зоною комфортабельності, підійдуть для їзди по розчищених лижних трасах. Вбудована система віброгашення Powerline дозволяє спортсменові ковзати гладко навіть на розбитій лижні.

Олл маунтейн - стиль, для якого характерно найбільша простота і універсальність. Краще за все підходить новачкам. Лижі, призначені для цього стилю, характеризуються невеликою жорсткістю і малим радіусом бічного вирізу і тому можуть сміливо називатися універсальними.

Якщо ви доки не визначилися, який стиль вам більше підходить, то кращим вибором стануть універсальні карвингові лижі середньої жорсткості.

Для гірських лиж існують особливі правила визначення довжини. Якщо ви вирішили встати на лижі уперше або ваша фізична форма далека від досконалості, то для визначення оптимальної довжини виробу необхідно від вашого зросту відняти 20 см. У тому випадку, якщо ви вже маєте за плечима не один лижний сезон, краще вибрати лижі за принципом - зріст мінус 10 сантиметрів. Лижі з довжиною, рівною зросту варто купувати спортсменам або досвідченим лижникам.

Деякі додаткові аспекти вибору лиж

Якщо ви хочете придбати лижі для дитини, то слід дотримуватися одного правила - купуйте речі тільки за розміром дитини, але не "на виріст". Набагато краще міняти лижі і спорядження у міру його підростання, інакше підвищується ризик отримання травми. Якщо ви хочете заощадити, то краще придбати дитячі лижі дешевше і міняти їх один-два сезону.

Також певну роль грає сезон випуску лиж. В основному, це має значення для спортсменів-професіоналів, що з нетерпінням чекають виходу новинок і модифікацій улюблених моделей лиж. Для новачків же краще придбавати лижі з попередніх сезонів, оскільки це вигідно з фінансової точки зору.

Ви увійшли як