Магазини
якісного спорядження

Як вибрати гірськолижну маску?

Гірськолижна маска – захисна деталь деталь спортивної екіпірування лижника. Її застосування дозволяє уберегти очі спортсмена від різних шкідливих дій і травмуючих чинників. Це можуть бути ультрафіолетові промені сонця, шматочки льоду і снігу, поривчастий вітер, сонячні відблиски і т.д. Подібні чинники можуть стати причиною не лише сльозотечі, але і травми, поранення ока і опіку сітківки. Тому захищати очі при катанні на лижах або сноуборді треба обов'язково.

Конкуренція між виробниками сучасної гірськолижної амуніції призводить до асортименту товарів, що постійно розширюється, для спортсменів і просто любителів катання на лижах. Продукція провідних світових брендів стає з кожним роком все якісніше, ергономічніше і зручніше, від чого, безумовно, виграє споживач. Але серед усієї цієї різноманітності товарів підібрати маску буває важко навіть людям, що катаються не перший рік. Що ж говорити про новачків! Цей матеріал буде корисний в першу чергу тим, хто стурбований проблемою вибору своєї першої лижної маски.

З яких частин складається гірськолижна маска

Сьогодні в магазинах гірськолижного спорядження представлені маски різноманітного дизайну і комплектації. Широкий вибір кольорів сподобається найвередливішому покупцеві.

Оправа для маски. Більшість сучасних масок роблять з поліуретанових або полівінілхлоридних складових. Широке використання цих матеріалів обумовлене їх безпекою для живих організмів, гипоаллергенностью, хорошими пластичними властивостями навіть в умовах морозу, водонепроникністю, а ще стійкістю до перепадів температур і атмосферних явищ. Також маски з полівінілхлориду і поліуретану досить зносостійкі, щоб прослужити декілька лижних сезонів і не втратити своїх властивостей. Радимо вибирати м'яку оправу, оскільки вона краще прилягає до особи, повторюючи його риси і набагато безпечніша.

  • для чоловіків
  • для жінок
  • дитячі

Чоловічі лижні маски поширені досить широко і є в усіх магазинах лижного екіпірування. Вони є універсальними, оскільки підходять як для чоловіків, так і для жінок. Дизайн жіночої маски привабить представниць прекрасної статі, але якщо такої не виявиться поблизу, вони без проблем можуть скористатися чоловічою. Деякі виробники надають послугу виготовлення масок на замовлення. Це обходиться досить дорого і не особливо-то і треба новачкам. Набагато простіше підібрати маску в одному з інтернет-магазинів.

Жіночі гірськолижні маски зустрічаються набагато рідше за чоловічих. Їх дизайн і форма спеціально створені для слабкої статі – вужчий корпус, м'яка оправа, яскраве забарвлення. Жіночі маски - це спеціальна продукція, яку можна зустріти не в кожній стаціонарній точці продажу. За функціональними характеристиками оправи для жінок не поступаються чоловічим. Якщо ваша мета – бути найкрасивішою лижницею на схилі, тоді вибирайте модні «дівочі» моделі в магазині Екстримстайл.

Маска UVEX ONYX'12 – популярна жіноча маска. Гарантує 100% захист від УФ-випромінювання, оснащена циліндричними лінзами подвійної конструкції, надзвичайно стійка до подряпин. Сумісна з шоломом. Виробництво Германія.

Дитячі маски є зменшеною копією подібних виробів для дорослих і по функціях захисту і комфорту не відрізняються від таких. Оправи масок для маленьких лижників робляться за технологією дорослих, тільки в їх конструкції враховані особливості анатомії дітей. Дизайн також відрізняється: на оправах можуть бути малюнки, зображення героїв коміксів, казкових тварин і тд.

Особливу увагу при виборі маски слід приділити прорізи для носа. Ця виїмка може різнитися по дизайну і виконанню, але відмінності не занадто помітні для недосвідченого покупця. Головна функція деталі конструкції – дозволяти спортсменові нормально дихати, інакше маску неможливо буде використати за призначенням. Єдина можливість зрозуміти, чи підійде вам маска з тим або іншим прорізом для носа – уважно вивчити характеристику виробів. Маска повинна конкретно повторювати контури вашого обличчя, а дихання через неї не повинне зустрічати ніяких утруднень. Окрім іншого, редакція радить належним чином перевіряти, чи не обмежує маска кругозір, інакше вам важко орієнтуватиметься на схилі під час заїзду. Не варто зайвий раз нагадувати, що оправа маски не повинна викликати почуття дискомфорту.

Ущільнювач для маски, який кріпиться зсередини оправи, монтується для щільнішого прилягання, як би «прилипання» маски до обличчя спортсмена. Як ущільнювач використовується поролон, що не викликає алергічних реакцій, укладений в два, а то і три шари. Деякі виробники оснащують маски ще і флісовою обробкою між обличчям райдера і поролоном-ущільнювачем для підвищення комфортності маски. Ущільнювач потрібний, в першу чергу, для захисту від попадання у внутрішню частину маски пилу, дрібного снігу і бруду. Він також виконує функцію амортизатора при ударах і падіннях, забезпечуючи безпеку для очей лижника або сноубордиста. Рекомендується стежити, щоб шар ущільнювача не виявився занадто товстим для попередження порушень її вентиляції, що призводить до запітніння маски.

Вентиляційна система маски. Запітніння лінз є однією з найважливіших проблем в експлуатації гірськолижних масок. Це відбувається через різницю температур між гірським повітрям і повітрям усередині маски, яке нагрівається від тепла людського тіла. Також впливає і підвищена вологість усередині маски. Запітніння значно погіршує видимість і огляд, що украй важливо на гірськолижній трасі. Усунути цю прикру проблему виробники масок додумалися за допомогою вентиляційних отворів, які знаходяться по периметру маски і прикриваються пеноматеріалами. Це дозволяє нормалізувати мікроклімат в порожнині маски. Також з метою вентиляції в масках для професійних райдерів іноді монтують міні-вентилятори на батареях. Ясна річ, такі маски коштують набагато дорожче за звичайних вентиляційних. Деякі вироби випускають з отворами для вентиляції навіть в лінзах. Звичайно, за вентиляційними системами слід доглядати, захищати їх від налипання снігу, льоду і пилу - тоді вони прослужать довго.

 

Вентиляція гірськолижної маски

Ще одним інструментом для попередження запітніння або конденсації вологи на лінзах маски служить так званий «антифог-еффект». З цією метою лінзу зсередини покривають тонким шаром спеціальної речовини. Треба бути акуратним при експлуатації таких масок - не мити і не витирати внутрішню поверхню лінз, щоб не стерти анти-туманне покриття.

Наступна деталь маски – це ремінець, або гумка. У виробах різних виробників система його кріплення до корпусу маски може відрізнятися. Це впливатиме на надійність фіксації, що обов'язково позначиться на комфорті лижника. Наша рада для новачків – вибирайте моделі з довгим і широким ремінцем. Довга гумка дозволить вам індивідуалізувати посадку маски до особливостей вашої голови. Ширина ремінця впливає, як не дивно, на комфортнысть катання. Чим ремінець ширший, тим менше маска натиратиме, внаслідок розподілу напруги по набагато більшій площі. Також підберіть собі застібки на ремінці, які зручніше відкриватимуться, на ваш смак. Наявність силіконового покриття на ремінці буде додатковим плюсом при виборі маски.

Лінзи - найголовніший функціональний компонент гірськолижної маски. Без лінз втрачається сенс використання усієї конструкції. Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення лінз є полікарбонат. З точки зору функціональних і ергономічних характеристик це вид пластику – найоптимальніший для виробництва. Він міцний, надійний, і добре підходить для використання при низьких температурах. Лінзи гірськолижної маски, окрім захисту від снігу, льоду і води, також забезпечують захист райдера від поривів вітру, які неминучі при спуску з схилу гори, від травмонебезпечних предметів: часток гірськолижного спорядження, трісок і т.д. Також вони убережуть очі їздця при падінні і допоможуть впоратися з шкідливим ультрафіолетовим випромінюванням. Крім того, в горах навіть видима частина сонячного випромінювання може шкодити, відбиваючись від снігового покриву.

Види лінз, що використовуються в гірськолижних масках

Сферичні лінзи – одні з кращих. Забезпечують великий кут огляду, хороший периферичний зір, не спотворюють зображення. Ідеальний варіант для гірськолижників і сноубордистів. Через здорожнення виробництва є одними з найдорожчих.

Гірськолижна маска

Гірськолижна маска HEAD INFINITY RACE – приклад поєднання нових технологій і витриманого дизайну, з подвійними лінзами сферичної конструкції і можливістю швидкої заміни.

Циліндричні лінзи добре забезпечують передній зір, а ось периферичне – набагато гірше. Також привносять деяке спотворення, що робить їх менш придатними для сноубордистів і фрирайдерів. Плюсом маски буде її скромна ціна. Непоганий вибір для новачків в гірськолижному спорті, оскільки для виконання трюків, вам припаде ще вчиться, а для тренувального етапу цілком вистачить маски з циліндричними лінзами.

Подвійна лінза включає два скла, між якими є повітряний прошарок. Перешкоджає запітнінню, що надзвичайно зручно. Зараз більшість гірськолижних масок, що зустрічаються у продажу, комплектуються подвійними лінзами.

Маски, що припускають використання змінних лінз, дають можливість поміняти лінзу залежно від погодних умов або вставити нову лінзу замість тріснутої або подряпаної. Таким чином, ви зможете продовжити термін служби усієї маски.

Поляризовані – лінзи із здатністю нейтралізувати відблиски, що виникають від поверхні льоду і снігу в сонячні дні.

Пропускна спроможність і колір лінз

Від першого параметра залежить, скільки сонячного світла пропускає лінза, а отже – міра захисту і ціна виробу. Існує 5 класів світлозахосних лінз – від нульового (такі лінзи затримують до 20% сонячного випромінювання) до 4 (міра захисту – 92-97%). Найчастіше на ринку зустрічаються вироби 3 і 4 класів з мірою захисту від сонячних променів від 50 до 80 відсотків. Вони непогано підійдуть для сонячних днів і днів з мінливою хмарністю.

Колір лінзи (фільтру) не лише відповідає естетичним вимогам, але і важливий для контрастності перенесення кольорів і чіткості зображення. Тому радимо підбирати колір фільтрів залежно від умов їзди.

Прозорі підійдуть для днів з неяскравим сонячним світлом і темного часу доби, оскільки пропускають 98% видимого сонячного випромінювання. Ідеальні для катання увечері, коли траса освітлюється лише ліхтарями.

Гірськолижна маска

Жовті лінзи підвищують чіткість зору і збільшують контрастність в умовах негоди або при низькій освітленості. Рекомендуються усім спортсменам для катання в похмуру погоду.

Гірськолижна маска

Рожевий колір фільтру посилить кольори і підкреслить об'єм предметів в умовах так званого плоского освітлення. Також підійдуть для похмурих, туманних днів.

Лыжна маска

Помаранчевий, рожево-мідний, бурштиновий – ці фільтри належать до категорії універсальних, оскільки підвищують контрастність при яскравому світлі, помірній хмарності. Дозволяють проходити крізь лінзу біля 40-50% видимого сонячного випромінювання.

Лижна маска Uvex

Сірий, темно-коричневий, синій – також універсальний варіант, який забезпечує реальніше сприйняття колірної гамми, а також буде незамінний в яскравий, сонячний день. Затримує 75-85% світла.

Гірськолижна маска

Зелені світлофільтри дуже добре передають кольори, знижують стомлення очей, в них комфортно знаходитися в умовах яскравого освітлення.

Лижна маска

Дзеркальний фільтр відмінно захищає від яскравого, сліпучого світла, що забезпечує його популярність, як і імпозантний зовнішній вигляд. Лінза з градієнтним світлофільтром – це лінза різних кольорів з плавним переходом між ними. Вона найбільш універсальна, оскільки підійде практично під усі погодні умови.

На які деталі слід звернути увагу при купівлі маски

Сумісність з шоломом. Більшість гірськолижних масок, наявних в каталогах відомих виробників, можуть бути використані спільно з шоломами і головними уборами різноманітних конструкцій. Як правило, компанії випускають маски під свої шоломи. Виходячи з цього, перед купівлею маски варто переконатися, що вона підходить під ваш шолом. Якщо ж у вас немає ні маски, ні каски, то можна поступити двома шляхами – або придбати шолом із захистом для очей, або вибирати ці дві деталі захисного спорядження одночасно.

Також фірми-виробники пішли назустріч лижникам з поганим зором. На ринку є різноманітні маски, що дозволяють людям, що носять окуляри, з комфортом займатися гірськолижним спортом. Маски з маркуванням OTG або «Over The Glasses» (що означає - «поверх окулярів») – будуть вирішенням проблеми для цієї категорії спортсменів. Такі вироби мають більший внутрішній простір і спеціальні виїмки і кріплення для дужок окулярів. Хотілося б додати, що такі маски треба вибирати ретельніше. Ще є варіанти масок, що дозволяють використати коригуючі лінзи з діоптріями. Правда, купити такі лінзи в Україні буде значно важче. У такому разі не обійтися без послуг салону оптики і консультації лікаря-офтальмолога.

Також деякі види лінз оснащуються покриттям проти появи подряпин, яке наноситься на зовнішню сторону лінзи. У кожної відомої фірми є своя технологія виготовлення лінз з подібними характеристиками. Проте, навіть до такого «скла» варто відноситися дбайливо. Краще всього використати контейнери або спеціальні мішечки з мікрофібри або флісу для зберігання виробів, тоді лінзи будуть завжди як новенькі.

Захист від ультрафіолетових променів це ще один важливий параметр, присутній в усіх гірськолижних масках. Виріб повинен відбивати не менше 96-99% шкодоносного випромінювання, інакше значно підвищується ризик різних неприємних ускладнень – аж до опіку сітківки. Усі брендові вироби мають сертифікати, що підтверджують міру захисту, тому якщо ви наважилися купити аксесуар у неперевіреного продавця або маловідомого виробника, будьте готові до непередбачених наслідків.

Експерти не рекомендують використати одні і ті ж лінзи для маски увесь лижний сезон. Кращий вибір для будь-якого гірськолижника зараз, будь то новачок або профі – придбати маску з можливістю зміни лінз. Їх слід міняти залежно від погодних умов і освітлення, оскільки ніяка лінза не може бути повністю універсальною. Крім того, завжди можна вставити нову лінзу замість пошкодженої. Деякі виробники випускають маски з можливістю встановлювати лінзу зі світлофільтром поверх базової, прозорої. Це дуже підвищує комфорт під час відпочинку і, відповідно, такі гірськолижні маски коштуватимуть дещо дорожче за звичайних.

Тепер декілька порад по догляду за лижними масками. Ні в якому разі не сушить маски на батареї або поблизу інших нагрівальних приладів. Це може плачевно вплинути на маску – вона поплавиться. Сушку виробів слід робити природним способом, заздалегідь вийнявши лінзи і помістивши їх в спеціальний чохол.

Мити і терти лінзу не можна. При забрудненні краще промити у воді із слабким мильним розчином, але не варто витирати її зсередини. Зовнішню поверхню лінзи можна витирати пристосованими для цього ганчірочками з мікрофібри.

Приємних вам покупок з інтернет-магазином Екстримстайл і незабутнього зимового відпочинку!

Ви увійшли як