Магазини
якісного спорядження

Як вибрати рюкзак

Зміст статті
  1. Міські рюкзаки
  2. Турестичні рюкзаки
  3. Дитячі рюкзаки
  4. Велосипедні рюкзаки

Ніша "зручність і практичність" у світі сумок давно зайнята, її займають рюкзаки. Похідні, спортивні, шкільні, жіночі - вони заточені під будь-які людські потреби. Які взагалі бувають рюкзаки і як їх вибрати - читайте нижче.

Міські рюкзаки

міський рюкзак як вибрати

Матеріал: нейлон, поліестер, тканина, шкіра, бавовна і інші
Середній об'єм: 20 л
Середня вага, що витримується: 10 кг
Відмітне оснащення: відділення для електроніки, відділення-органайзер
Призначення: недовгі поїздки і екскурсії, прогулянки, міський відпочинок в парку і так далі

Важко уявити життя міського жителя без такої зручної речі, як міський рюкзак. Він виступає сумкою для роботи, зберігаючи в цілості усі документи і особисті речі. При правильній підгонці лямок не заважає їздити на велосипеді. З ним можна піти гуляти, узявши з собою фотоапарат, обід і плед. Спортивні, тематичні, жіночно-ніжні, в стилі ретро - кожен міський житель може легко підібрати собі рюкзак під ритм життя і настрій.

Як вибрати міський рюкзак

міський рюкзак

Щоб купити таку корисну річ, треба чітко визначитися з критеріями вибору :

  • Що, в якій кількості і як часто я в нім носитиму? - вибір літражу.
  • Чи підійде ця модель під мій ноутбук? - розміри, внутрішня конструкція.
  • Які додаткові відділення мені потрібні? - спортивна модель з відділенням для взуття, офісна модель з відділом-органайзером і так далі

Літраж міських моделей від 12 до 35 літрів:

  • 12-15 літрів. Жіночі моделі, в яких можна транспортувати по місту "Дамські штучки" за типом косметички, гребінця, журналу і так далі. Уміщається і ноутбук, але з діагоналлю до 13 дюймів.
  • 15-20 літрів. Універсальна міська модель. Підходить для ноутбуків з діагоналлю до 14 дюймів. При цьому в рюкзак без проблем поміщаються книги, робочі папери, особисті речі і так далі
  • 20-35 літрів. Об'ємні міські моделі, без яких не обійдуться любителі активного способу життя. У такий рюкзак можна покласти не лише ноутбук з діагоналлю до 19 дюймів і особисті речі, але і форму для тренажерного залу, роликові ковзани і так далі

Якщо до дитячих і туристичних рюкзаків висуваються фіксовані вимоги по конструкції, то головна вимога для міської моделі - щоб вам подобалася, щоб було зручно і практично.

Туристичні рюкзаки

туристичні рюкзаки

Матеріал: нейлон, поліестер
Середній об'єм: 70 л
Середня вага, що витримується: 30 кг
Відмітне оснащення: на стегнах пояс, каркасна система
Призначення: похід, скелелазіння, експедиція.

Сучасні технології заполонили сучасний світ, але ніяке модне застосування для смартфону не замінить чарівність, красу туристичного походу. Щоб полегшити туристам лісові блукання і гірські підйоми з великою кількістю речей, придумали туристичні рюкзаки.

Види рюкзаків для туризму

види туристичних рюкзаків

  • Штурмові. Рюкзаки заточені під підкорення гірських вершин, тому у них максимально обтічна форма, без зовнішніх кишень. Щоб в екстремальних умовах не зачепитися додатковою кишенею за виступ скелі, або не заплутатися в гілках. Об'єм від 20 до 50 літрів. Шиються з товстої нейлонової тканини, водонепроникні.
  • Для треккинга. Такий модельний ряд розрахований на формат подорожі "від села до села". Продукти і спальник носити з собою не треба: все доступно в місцях зупинок. У рюкзаку лежать тільки особисті речі, фотоапарат, ланч і вода. Тому об'єм і невеликий: 40-50 літрів. Додатковим спорядженням буде трекінговая палиця, яку немає можливості прикріпити безпосередньо на рюкзак.
  • Експедиційні. Для екстремальних і тривалих гірських подорожей. Відрізняються особливою міцністю і об'ємом понад 80-ть літрів. У експедиційні рюкзаки поміщається спорядження, посуд, продукти харчування, спальник, каремат і так далі. Жорстка рамна конструкція і анатомічна спина. Зовнішнє кріплення не передбачається.
  • Класичні туристичні рюкзаки. Універсальні моделі для туристів. Різні варіанти по облаштуванню зовнішніх і внутрішніх кишень. М'яка або каркасна конструкція спинки.

Пам'ятка при виборі туристичного рюкзака

як вибрати турестичний рюкзак

  • Об'єм. Чим більше об'єму, тим більшою буде вага навантаженого рюкзака. Розраховуйте свої сили: універсальний об'єм для жінок - 60 літрів, для чоловіків - 70 літрів. Намагайтеся не купувати екстра-маленькі моделі, щоб потім не кріпити частину спорядження на зовнішню поверхню рюкзака. А занадто великим літражом і порожнім місцем у вашому рюкзаку із задоволенням скористаються супутники, у яких "нічого не поміщається".
  • Спина. Якщо плануєте довгі маршрути, переносити вантаж вагою від 18 кг, вибирайте анатомічну спинку. Для невеликих вилазок влітку, коли мало речей і важливий комфорт, можна вибрати модель з сіткою на спині. Туристичні моделі бувають з регульованою і заданою спинкою. Перший варіант зручніший, але трохи важчий і дорожчий. Другий варіант треба ретельно міряти, по аналогії з одягом.
  • Вага. Зниження ваги похідного спорядження розпочинається з самого рюкзака.
  • Додаткові можливості. Зручності, якими оснащуються деякі моделі. Це може бути додатковий бічний вхід в рюкзак, або компресійні лямки. Чи вбудований дощовий чохол.
  • Клапан. Рюкзаки великого об'єму закінчуються не блискавкою, а клапаном. Він збільшує об'єм рюкзака. Під клапаном можна закріпити мотузок або іншу об'ємну річ. Рекомендується купити регульований клапан, який можна знімати з рюкзака і використати, як маленьку сумочку або органайзер.
  • Питна система. Більшість туристичних рюкзаків передбачають підключення питної системи. Але якщо це критичний пункт для вашої подорожі, підберіть модель з детально продуманою конструкцією під питну систему: резервуар і трубку.
  • Непромокальність. Уточніть перед купівлею, чи промокає рюкзак з вибраної тканини.

Не забувайте настанову Висоцького “Кращими за гори можуть бути тільки гори” і терміново вирушайте в похід!

Дитячі рюкзаки

дитячі шкільні рюкзаки

Матеріал: нейлон, поліестер
Середній об'єм: 7 л
Середня вага, що витримується: 5 кг
Відмітне оснащення: ортопедична, анатомічна спинка
Призначення: школа

Сучасний ринок дитячих моделей рюкзаків ділиться на три розділи:

  • Портфель. Конструкція без лямок для спини. Дитячі рюкзаки такого формату залишилися в СРСР.
  • Ранець. Жорстка конструкція корпусу, лямки. Хороший варіант для учнів початкової школи. Можна не боятися за викривлення хребта: вага розподіляється рівномірно по ранцю.
  • Рюкзак. Моделі з м'якшою конструкцією, які підходять учням середніх класів. Нові дитячі рюкзаки жорсткої конструкції з ортопедичною спинкою поступово витісняють ранці.

Якою має бути ортопедична спинка

Щоб дитині було комфортно ходити в школу з великою кількістю учбових матеріалів, і при цьому не розвивався сколіоз, треба купити дитячий рюкзак з анатомічною спинкою.

На жорсткій спинці - м'які накладки або повноцінна підкладка. Бажано, щоб низ спинки закінчувався валиком. Він виступає м'яким упором для попереку і допомагає правильно розподіляти вагу “багажу знань” на спині. Важливо! Ортопедична спинка повинна повторювати натуральний вигин хребта. Це критично при динамічному зростанні і ортопедичних порушеннях.

Стежте, щоб наповнення рюкзака було мінімально можливим. Якщо при вас дитина чинно носить ранець за класичною схемою, це не означає, що в іграх і метушні з однокласниками хтось думає про ортопедичні нюанси.

рекомендації по вибору дитячого рюкзака

Рекомендації по вазі рюкзака відносно віку дитини:

  • З 6 до 8 років - максимум 2 кг;
  • З 9 до 13 років - до 3 кг;
  • Починаючи з 14 років - межа 5 кг;
  • 15-16 років - максимум 6 кг

Критерії вибору зручного рюкзака:

  • Лямки і анатомічна спинка не давлять, не створюють дискомфорт при ходінні.
  • Ширина плечей більше ширини ранця.
  • Не звисає нижче попереку.
  • Система кондиціонування - однозначно плюс.
  • Не кожна модель шиється з водонепроникних матеріалів - уточнюйте через сайт або в магазині, по факту.
  • Номінальна вага - до 1 кг.

Велосипедні рюкзаки

велосипедний рюкзак

Діляться на два великі розділи велорюкзаков:

  • Велоспорт, тренування. Маленькі моделі до 20-ти літрів, тому в них можна класти тільки найнеобхідніші речі. Велорюкзаки повинні відповідати вимогам: аеродинаміка, щільність прилягання, свобода дій велосипедиста. Набір речей розраховується на 2-3 години катання: вода, футболка, аптечка.
  • Велопрогулянки, туризм. Об'єм до 30 літрів. Такий модельний ряд підходить для повноцінного денного катання.

Велосипедні моделі схожі на міські, але є одна важлива відмінність: сітчаста спинка для дихання спини.

Визначилися з моделлю і літражом рюкзака? Тоді вперед, на зустріч пригодам.

Ви увійшли як