Магазини
якісного спорядження

Вибір сідла для велосипеда

Для більшості велосипедів в комплект йде стандартне незручне сідло, яке при тривалих поїздках може викликати оніміння і втому. Вибір сідла для велосипеда, в першу чергу, питання комфорту і зручності ваших поїздок. Тому підходити до вибору велосипедного сідла потрібно послідовно.

Велосипед - благородний винахід людства. (Вільям Сароян)

Вибір сідла для велосипеда

Як вибрати велосідло

Як домогтися максимально комфорту? Як правильно відрегулювати висоту сидіння на велосипеді? Відповіді на ці питання ви знайдете в цій статті.

Вибирають сідло з урахуванням багатьох деталей: ширині, жорсткості, матеріалу, виду, формі і цілі, для якого воно призначене. Залежно від цих характеристик ціна сідла буде різною. Варто згадати, що іноді проблема незручного сідла полягає в неправильній установці або налаштуванні. В першу чергу після покупки потрібно вміти налаштовувати сідло під себе. Існує анатомічна різниця в будові тіла, що проявляється в різному будові таза у чоловіків і жінок. Наочно на зображенні нижче.

Вибір сидіння для велосипеда між широким або вузьким сидінням вирішується виміром відстані між сідничними кістками. Також враховується те, що вузькі сідла встановлюють для катання по полях, лісах і горах.

Жіночі сідла

Сідла спеціалізовані для жінок не маркетинговий хід. У міру анатомічного відмінності більшого таза, жінкам комфортніше їздити з більш широким сідлом, і йому потрібно обов'язково бути ще й довше ніж чоловіче. Жіночі сідла для велосипеда позбавляють від виникнення дискомфорту при активних заняттях спортом. Це основна відмінність при виборі відповідного розміру сідла велосипеда.

Як вибрати жіноче сідло для велосипеда

Як визначити оптимальну висоту сідла

Щоб налаштувати сідло під себе вам знадобиться рулетка для вимірювання довжини, трохи арифметики, і один дієвий вправу. За допомогою цього можна визначити вашу висоту сідла на велосипеді.

  • Перший пункт - відстань. Виміряйте відстань від паху до підлоги і помножте на 1,09. Отримана відстань повинна бути між сідлом і віссю педалей.
  • Другий пункт - налаштування висоти. Радимо вам ознайомитися з даними відео. Там ви дізнаєтеся у професійних велосипедистів, як швидко і правильно налаштувати висоту сідла.

Які бувають види

Виділяють три види сідла, а саме:

  • Туристичні
  • Спортивні
  • Комфортні

Давайте розглянемо кожен вид докладніше.

Туристичне сідло встановлюється в основному на міські (прогулянкові) велосипеди, які призначені для їзди тихим темпом або для тривалих велопоходів. Спортивне сідло призначене для установки на шосейних і гірських велосипедах, які відмінно підходять для велопоходів, довгих прогулянок.

Характеристики сідла

Яке сідло краще: м'яке або жорстке? М'які сидіння можливі тільки для поїздок на невеликі дистанції, такі сидіння це помилка початківця велосипедиста. М'які сидіння можуть спочатку здатися комфортними, але після довгої їзди одяг починає потіти, відчувається оніміння. На жорсткому сидінні зручніше розвивати швидкість, а також використовувати для далеких подорожей.

Форма

Площадка повинна бути досить довгою, так як в процесі їзди доводиться трохи зміщуватися вперед-назад. Носик повинен бути вузьким і не натирати внутрішні сторони стегон.

Про матеріали

Сідла виготовляють з трьох матеріалів:

  • шкіра
  • пластик
  • шкірозамінник

Види матеріалів для велосипедного сідла

Більшість велосипедів в продажу мають стандартні пластмасові сідла. Пластик не пропускає піт, що може викликати дискомфорт при довгій їзді. Кожзамінників дуже багато, всі вони різні, і немає гарантії, що він буде хорошої якості. Сідла з цього матеріалу варто вибирати особливо уважно. Шкіряні сідла відмінно підходять для велотуризму, так як пропускають повітря і вологу. Але такі сідла будуть коштувати не дуже дешево.

Для кого підійде

Вибирати сідло для велосипеда потрібно в залежності від того на які дистанції ви хочете їздити. Якщо головною метою велосипеда є поїздки по парку раз в тиждень, то самого звичайного сидіння, що йде в комплекті, буде досить. Для тривалих поїздок на гірських або шосейних велосипедах, комфортне сідло буде обов'язковим.

Як правильно вибрати сідло для велосипеда

Підводимо підсумки: як правильно вибрати сідло для велосипеда

Отже, як правильно вибрати сідло для велосипеда? Тільки дізнавшись потрібну висоту, ширину, матеріал і вашу спрямованість катання. Міняти сідло (вид матеріалу) потрібно в тому випадку, якщо ви починаєте відчувати явний дискомфорт при їзді.

Ви увійшли як