Магазини
якісного спорядження

Термобілизна: види, характеристики та догляд

Термобілизна – це особлива нижня білизна, головним призначенням якої є відведення вологи зі шкіри і збереження тепла. Існує декілька різновидів такого одягу, які відрізняються призначенням. Коли з'явилася термобілизна і хто її винайшов точно невідомо. У військові роки багато виробників одягу намагалися зробити білизну комфортною для солдатів, що перебувають в холодних умовах. Через десятиліття, тільки в 1976 році японці розробили мікрофібру, яку стали використовувати для виготовлення термобілизни. У 1994 році японські виробники створили матеріал, який вбирав вологу і був призначений для лижних костюмів на зимову Олімпіаду в Ліллехаммері. Через три роки одяг такого плану запустили в масове виробництво. Коли винайшли термобілизну, перші, хто оцінив його достоїнства, були альпіністи і спортсмени.

перша термобелье

Термобілизна: основні види і їх характеристики

При купівлі білизни треба особливу увагу приділити типу матеріалу. За цим критерієм виділяють наступні види термобілизни:

  1. Білизна, яка виводить вологу. Така термобілизна складається на 100% з синтетичних матеріалів (поліамідів, еластанів і поліпропіленів). Основна її функція – виведення вологи з поверхні тіла. Такий одяг призначений для спортсменів. Головні властивості термобілизни – це відведення з тіла вологи і збереження матеріалу сухим.
  2. Теплозберігаюча. Речі такого плану шиються з тканин особливого об'ємного або комірчастого плетіння. Завдяки цьому виникає повітряний прошарок, чим він більший, тим тепліше білизна і довше вона зберігає тепло. Термобілизну можуть виготовляти з натуральної шерсті або бавовни, а також мікрофлісу, мікроплюшу або поліестеру. Розрахований такий одяг на невисоку фізичну активність при мінусових температурах.
  3. Гібридна. Такий одяг виводить вологу і зберігає тепло. Термобілизна, як правило, складається з декількох шарів. Внутрішній призначений для відведення вологи, робиться з термолайту, поліаміду або поліпропілену. Основна функція зовнішнього шару – зігрівання (може складатися з шерсті).

як працює термобелье

Основні правила вибору термобілизни

Перед купівлею термобілизни необхідно визначитися з її призначенням, і ознайомитися з правилами вибору термобілизни. При зайнятті активним спортом в літній період (футбол, баскетбол, біг і так далі) має бути єдина у термобілизни властивість – здатність виводити вологу. Для спортсменів важливе відчуття комфорту, тому тіло має бути сухим. При зайнятті активними видами спорту взимку треба віддати перевагу білизні, яка здатна відводити вологу і зберігати тепло. При знаходженні тривалий час на вулиці без активності (торгівля, охорона, риболовля) підійде теплозберігаюча термобілизна. Функція вологовідведення в таких випадках недоречна.

На кожен день підходить білизна з бавовняних тонких тканин (наприклад, мікрофібра). Вона повинна при необхідності видаляти вологу і зігрівати тіло. При виборі термобілизни, особливу увагу варто приділити її розміру. Ефективність такого одягу залежить від того, наскільки щільно річ прилягає до шкіри, проте при цьому рухи не мають бути обмежені.

Термобілизна має бути якісною, відрізнити від підробки її нескладно. Усі шви мають бути плоскими і знаходитися на зовнішній стороні. Термобілизна не повинна розтягуватися. Вона не вбирає запахи і висихає за лічені хвилини. Під час прання речі не линяють і не розтягуються. Краще віддати перевагу відомим виробникам, які відповідають за якість.

Як доглядати за термобілизною

Як стирати термобелье

Що таке термобілизна розібралися, але варто ще відмітити, що за нею потрібний особливий догляд. Прати її краще руками або в пральній машинці, та вибирати щадний режим. У центрифузі категорично заборонено віджимати. Температура води не має бути більшою за 30 градусів. Термобілизну не можна кип'ятити, сушити на батареї або в пральній машинці, а також прасувати.

При пранні не можна використати хлоровміщуючі і  відбілювальні засоби. Рекомендується використати спеціальний засіб для термобілизни, а не звичайний порошок.

Ви увійшли як