Магазини
якісного спорядження

Що взяти в похід

Уяви: твої друзі тільки-но повернулись з походу. Сповнені вражень, розповідаючи про приголомшливо проведений час, вони діляться світлинами, що зафіксували незабутні емоції та красу природи. Як тут не можна не закортіти залишити задушливі офіси назустріч свіжому повітрю, розкішним гірським видам, чистому небу та звукам природи? Похідні байки та фото — це не тільки спосіб поділитись частинкою піднесеного настрою, а й своєрідне запрошення, такий собі «вірус свободи», що надихає та надає крила.

Десяток фото, пара розповідей — і ось ти вже волієш приєднатися до друзів у їхній наступній пригоді. Якщо ти ще не знаєш азів рекреаційного туризму, ця стаття допоможе зібрати твій перший рюкзак.


Тож, з чого почати? Що потрібно взяти з собою в похід? У цьому допоможуть тобі поради друзів та наша стаття про найнеобхідніші речі для походу.

Перш, ніж ми перейдемо безпосередньо до спорядження, давай визначимось куди та на який строк ти збираєшся йти. У рамках даної статті багатоденні альпіністські походи розглядати не будемо — це особливий вид туризму, який потребує педантичного підходу до спорядження, серйозної організації та фізичної підготовки, нас цікавлять саме короткі вилазки на три-чотири дні для задоволення, без екстриму.

Не маючи досвіду походів, не варто вирушати в подорож самостійно, краще приєднатися до більш досвідчених товаришів. Для першого разу вистачить 3-4-денної подорожі. Вона не буде виснажливою для новачка та подарує вдосталь радісних моментів. Набір спорядження буде різним від пори року та місцевості — для гір та степу, прибрежних районів або сплавів по річці на байдарках потрібні різні речі. Перші вилазки, звичайно ж, краще здійснювати влітку та вже потім, здобувши досвіду, розширювати туристичний календар.

Перелік речей в похід.

· Рюкзак.

· Намет або гамак.

· Спальник.

· Надувна подушка.

· Каремат.

· Підкладка «хоба».

· Посуд (сковорідка, казанок).

· КЛМН (кружка, ложка, миска, ніж).

· Сокира або пилка.

· Пальник та балон.

· Пауербанк або зарядка на сонячних елементах.

· Бумажна мапа місцевості або GPS-навігатор.

· Компас при відсутності GPS-навігатора.

· Фотоапарат.

· Налобний ліхтар та додаткові батарейки.

· Ручний ліхтарик.

· Термос.

· Гідратор/ємність для води.

· Знезаражувач води у пігулках.

· Сірники або запальничка.

· Їжа, розчинні напої (чай, кава).

· Соль, цукор.

· Засоби особистої гігієни.

· Рушник з мікрофібри.

· Аптечка з бинтами та ліками.

· Ножиці для бинтів.

· Репелент від комах.

· Волосінь або інструмент для видалення кліща.

· Сонцезахисний крем.

· Змінний одяг.

· Зручне взуття.

· Дощовик.

· Кепка або панама.

· Трекінгові палки.

· Моток паракорду.

· Пакет для збору сміття.

Рюкзак.

Для короткострокових походів на 3-4 дня не обов'язково брати місткий рюкзак на 90 літрів. Можна обмежитись меншим об'ємом — літрів на 40-50. В такий об'єм поміститься намет та спальник, змінний одяг та все необхідне. Для походів на тиждень та довше вже можна розглядати великі рюкзаки.

Рюкзак має бути зручним та комфортним, має ідеально сидіти по фігурі. Якщо невисока дівчина помилково вибере рюкзак, зшитий для широкої чоловічої спини, похід перетвориться на тортуру, тому найкращою рекомендацією буде не обирати бажаний рюкзак «наосліп» по зображенням в інтернеті, а відвідати мережу магазинів якісного спорядження Екстрем Стайл та підібрати по фігурі саме той, який підійде особисто тобі. Важливо, щоб крій поясу дозволяв розподілювати навантаження в пропорції 70% на стегна та 30% на плечі. Обираючи рюкзак, підлаштуй вертикальні відтяжки на лямках для комфортної посадки по висоті — рюкзак не має нависати над головою та упиратись в куприк.

Бажано звернути увагу на вентиляцію на спинці — якщо рюкзак буде щільно прилягати до спини, то мокрою від поту вона стане вже через десять хвилин. Вентиляція забезпечується спеціальною сіточкою або вшитими подушечками, які зменшують площу контакту зі спинкою та таким чином утворюють повітряні канали, які забезпечують потовідведення.

Зверни увагу куди можна причепити КЛМН (кружку, ложку, миску, ніж) — вони мають бути завжди «під рукою». Перевір чи є можливість причепити ззовні згорнутий в рулон каремат — класти всередину його не варто, це пуста витрата об'єму.

Пакуй речі грамотно: спальник кладеться на саме дно, трішки вище кладеться намет, найважчі речі краще класти ближче до спини, щоб не відтягували, різні пальники та посуд варто пакувати зверху, щоб не витрачати час на пошук всередині рюкзака під час привалів. Залишай собі більше часу на відпочинок. Куртку або дощовик клади у відділення, до якого є швидкий доступ на випадок різкої зміни погоди.

Намет.

Спитай у друзів перед походом чи є в них вільне місце в наметі. Для першого разу купляти його, мабуть, буде не обов'язково. Побачивши які намети використовують твої товариші, ти краще зрозумієш який тип та які функції підійдуть для твоїх власних потреб.

Так, ти правильно здогадуєшся: не варто для початківця зупиняти свій вибір на наметі для однієї персони. Одномісні намети краще підходять досвідченим туристам, які часто ходять в соло-походи та в яких чітко сформоване розуміння що брати в похід, а що є даремним баластом, адже все доведеться нести на своїх плечах. Двомісні намети важчі, однак ящо учасників більше одного, сумарна вага спорядження виявиться меншою. Тож, для оптимізації ваги радимо скооперуватися з друзями, щоб зменшити сумарну вагу спорядження на групу. Носити намет може хтось один всю тривалість походу, можна носити його й позмінно — так ви зменшите навантаження на учасника, який вибився з сил.

Якщо ти вирішив не покладатись на допомогу друзів або місця в наметі не буде, для коротких походів в літній період можна обрати максимально легку модель — двошарову або одношарову, але намет обов'язково має мати водозахисні функції. Намет, чия тентова тканина має показник 2500 мм водяного стовбура та вище, зможе захистити майже в будь-який дощ. Не нехтуй цим параметром, адже зливи можуть застати зненацька навть при найсприятливішому прогнозі погоди. У горах погода змінюється особливо непередбачувано.

Гарні показники водонепроникності мають бути й у днища. Часто доводиться ночувати на мокрій після дощу траві. Поміркуй, чи буде комфортним сон на мокрій підлозі?

Виробники пропонують величезну кількість моделей з різноманітних тканин. Зазвичай, це поліестер PU 185 T, нейлон 30D, 250 T, поліестер PU Oxford P 150 D, поліетилен та інші — як правило, з дуже гарними показниками водостійкості. Часто можна зустріти тканину з плетенням Ripstop — це така «вафельна» матерія (як радянський рушник), яка добре опирається точковим розривам. Гарний варіант при сильному вітрі або коли намет ніде більше встановити, окрім як на камінні.

Що стосується форми куполу, то не зважай. Скоріш за все, ти вибереш намет-напівсферу — він найпопулярніший. Такий намет достатньо легкий, в ньому є тамбур, в якому зручно розташувати рюкзаки та зняте взуття, а ще приготувати сніданок на пальнику під час дощу. Він відмінно опирається вітру та швидко встановлюється. Перед походом потренуйся встановлювати намет, щоб досягти автоматизму, адже розібратись у схемі збирання буде вкрай непросто при сильному поривчастому вітрі, який буде намагатись вирвати намет з рук. Варто також взяти за правило завжди посилювати конструкцію штормовими розтяжками, навіть якщо прогноз передбачає повний штиль.

При виборі моделі приділи увагу швам — краще, якщо шви проклеєні, тоді дощ не застигне тебе зненацька. Також важлива вентиляція (віддушини) та в літню пору — протимоскитна сітка. Зручно, якщо всередині куполу є петельки для підвішування ліхтаря.

Альтернатива наметам — гамак.

Останнім часом легкоходи полюбляють брати замість намету гамак з дощовим тентом (навіть взимку!). Даний варіант може стати чудовою альтернативою більш важким наметам, але потрібно враховувати, що для встановлення обов'язкові дві потужні розпірки, між якими провішується гамак. В місцевості, де мало дерев (скелясті гори або степ), даний варіант не життєздатний. Також, дехто може відчувати фізичний дискомфорт під час сну в гамаці, тому буде розумно спочатку спробувати поспати в гамаці до походу, щоб перевірити чи підійде тобі такий варіант, чи ні.

Гамак завжди варто брати з протимоскитною сіткою та дощовим тентом. Англійською він називається "tarp". Сітка перекриває сам гамак, а тент провішується над гамаком на стволах дерев та фіксується довгими розтяжками. Поката конструкція (як дах дому) дозволить краплям дощу скочуватись вниз. Величезний плюс такого рішення в тому, що вночі ти будеш дихати найчистішим лісним повітрям.

Спальник.

Спальні мішки розраховані на похід в певну пору року. Матеріали можуть бути різними — і натуральними, і синтетичними — на будь-який вкус та гаманець. Головне, що тобі потрібно знати — розмежовані вони за таким параметром як температура комфорту. Це та температура, за якої ти гарантовано не змерзнеш. Звісно, всі люди різні: дехто легко переносить прохолоду, дехто «мерзляк» та не почуває себе затишно в одній футболці навіть при +20°C. В будь-якому випадку, індивідуальні особливості організму краще балансувати нижнім шаром термобілизни, а спальник брати суворо «по погоді». Сенсу тягти в Карпати влітку пухлий спальник для ночівлі в -20°C, погодься, немає.

Спальники з сучасних матеріалів забезпечують відмінну терморегуляцію та після сна ти не відчуваєш себе як в парилці. Старі армейські зразки теж гарні, але вони важкі та займають пів-рюкзака, тому не варто довіряти пораді бувалих «затаритись дешево у воєнторзі», краще придбати легкий сучасний мішок та спина буде тобі вдячна.

За формою спальники відрізняються не сильно: кокон або прямокутник. Кокон компактніше згортається та менше важить, але не всім подобається обмежений об'єм для ніг. Прямокутник в упакованому вигляді трішки більш громіздкий та має більшу вагу, проте дозволяє перегортатись з боку на бік прямо як у домашньому ліжку. Деяки виробники можуть запропонувати розширені варіанти стандартних моделей, вони маркуються позначкою "wide". Також зверни увагу на довжину спальника. Він має підходити за зростом.

Подушка.

Для комфортного сна потрібна подушка. Вона знижує навантаження на шийні хребці та забезпечує необхідну м'якість. Для економії об'єму краще за все брати надувні подушки.

Каремат.

Спальний мішок завжди слід розглядати у сукупності з карематом. Каремат — це термоізолюючий матрас з дуже легкого пінного матеріалу, який підкладається під спальник на підлогу намету. Згорнутий в рулон, каремат займає багато місця, але оскільки матеріал не вбирає вологу, його можна кріпити до лямки ззовні рюкзака. Призначення каремата в тому, щоб відсікати холод від землі. Якщо ти купив крутий спальник, але знехтував карематом, крутість спальника (навіть якщо він зшитий зі скафандру в лабораторіях NASA) від холоду не спасе, тому завжди бери в похід і те, і ішне.

Підкладка.

На привалах або в таборах туристи люблять носити сидушку, називається «хоба», — підкладку під м'яке місце. Вона кріпиться на пояс ременем із застібкою-фастекс та майже нічого не важить, її присутності на тілі просто не помічаєш. Вона знизить ризик отримання пікантних проблем у майбутньому, да й просто це зручніше, ніж сідати прямо на голе каміння або колоди.

Кухня.

Існують набори титанового посуду з трьох предметів (2 казанка та кришка-сковорідка з ручками), які важать менше 500 г сумарно! Тепер згадай, скільки важить чугунний казанок, який ти носив для вилазки на уху, — вражає, чи не так?

Насправді, не обов'язково купляти коштовний посуд з титану, але оптимізації ваги приділити увагу потрібно. Чугунні казанки залиш вдома. В поході потрібна легкість.

В поході тобі обов'язково знадобиться КЛМН, сокира або пила, термос, ємність для води (гідратор), засіб для розпалювання (сірники, запальничка, кресало — кому що подобається), бочонок від фотоплівки або кіндер-сюрпризу, де зберігається сіль, та й звичано ж ємність для приготування їжі — каструля, сковорідка або казанок. Бажано, щоб речі поміщались одна в одну (як матрьошка) для економії простору в рюкзаку. У туристичного посуду бувають складані ручки з товстої прогумованої проволоки, які знижують ризик опіку, але користуватись таким посудом на багатті слід з обережністю, щоб відкрите полум'я не розплавило термоізолюючий шар на ручках. При корстуванні газовими пальниками про це можна не турбуватись.

Ніж, сокира, пилка.

Ніж. Тут все просто: бери складаний — який більше подобається. Ніж має бути заточений та завжди під рукою. Якщо знадобиться розрізати мотузку, серрейторна заточка зробить це ефективніше.

Сокира універсальна: вона довговічна, їй можна рубати дерева, колоти дрова, мочити зомбі, але вона важка. Для економії ваги багато хто зараз надає перевагу складаним або ланцюговим пилкам — обидва ці варіанти дозволяють перепилювати невеликі стовбури наодинці. Складана пилка, в силу своєї обмеженої довжини, не здатна перепиляти величезну колоду, проте користуватись їй зручніше, ніж ланцюговою, яка займає обидві руки та вимагає роботи всім тілом, на що необхідно більше витрат енергії. Перевага ланцюгової пилки в її невеликій вазі, а ще вона складається та не займає багато місця. Щоб не натирати мозолів, візьми дві пари рукавичок у магазині будівельних матеріалів.

Пальник.

Пальник та балон також необхідні, але брати їх чи ні вирішує сценарій майбутнього походу. Якщо похід пролягає крізь ліси, де повно сухої деревини для розпалювання багаття, можна робити все по-старому: збирати хмиз, розпалювати багаття та заготовлювати деревину для його підтримання. Однак, є чимало туристичних маршрутів, де розведення вогнища заборонено, наприклад, у природних заказниках, або ж просто відсутній доступ до дров, як, наприклад, у горах — в цьому випадку без балону та пальника не обійтись. Окрім того, збирання дров, розпалювання та підтримання вогнища віднімає час та сили. При обмеженому графіку, використання пальника збереже час, який можна приділити відпочинку.

Тут слід позначити, що якщо ти подорожуєш літаком за кордон, перевезення газових балонів суворо заборонене та взяти з собою їх ти не зможеш, тому заздалегідь дізнайся чи є в місті прибуття у продажу балони під твій стандарт пальника. Їх три: різьбовий (Lindal), байонетне з'єднання (Campingaz) та цанговий (схожий на сопло аерозольного балончика). На місці в продажу потрібного балону може не знайтись. Існують перехідники з одного стандарту на інший, тому перед кожним походом заздалегідь підготуйся, окей?

При виборі пальника для походу слід врахувати умови приготування їжі та раціон. Найлегші пальники кріпляться прямо на балон зверху. Вони компактні, прості у використанні, надійні, невибагливі, недорогі. А ще вага деяких моделей доходить всього до 17 грамів (!) і це дуже потужний маркетинговий стимул, щоб обрати максимально полегшений варіант.

У чому ж підступ? Справа в тім, що в умовах походу з таким типом пальників дуже важко забезпечити адекватний вітрозахист. Термоекран буде відбивати тепло від вогнища балону, перегріваючи його, що загрожує вибухом, тому техніка безпеки не передбачає використання набалонних пальників з вітрозахистом. Відсутність термоекрану у свою чергу веде до прискореної витрати газу та вдавана економія виливається у необхідність брати більше балонів. Таким чином, сумарна вага рюкзака не тільки не знижується, а збільшується. Окрім того, у рекордно легких пальників розсікач полум’я дає невелике покриття, тож при приготуванні їжі, каша буде підгорати. Вони скоріш підходять для кип’ятіння води та приготвування сублімованої їжі, але не більше.

Якщо ти обрав набалонний пальник, варто надати перевагу моделі з більш широким розсікачем, що дозволить готувати їжу на всю групу з об’ємом води понад 2,5-3 літри. До речі, балони нестійкі, тому додай до комплекту триногу-підставку під балон для кращої стійкості конструкції. Балон, пальник, казанок з водою — це реально тонкий баланс, який у вітрових умовах може вартувати тобі сніданка.

Другий тип пальників являє собою роздільну систему, в якій газ подається з балону до пальника через гнучкий шланг. Ця конструкція має більшу вагу, ніж набалонна, проте її перевага в тому, що ти можеш встановити вітрозахисний екран, збільшивши таким чином ефективність пальника до 25% та знизивши витрату газу. Окрім того, в умовах холоду балон можна зігріти, поклавши у спальник або загорнувши його якою-небудь теплою ковдрою. Можна розтерти його й руцями у крайньому випадку. Конструкція даного пальника більш стійка та дозволяє використовувати посуд великого об’єму, а широкий розсікач забезпечує більш рівномірне прогрівання поверхні та більш точне регулювання полум’я.

Пічка з USB-інтерфейсом. Зарядка для гаджетів.

Якщо ти плануєш брати електронні ґаджети (смартфон, GPS-навігатор, фотоапарат), знаючи, що не зможеш без них у поході, не біда. Існує похідна піч з можливістю підзаряджання пристроїв через USB. Коштує не так дешево, як звичайний пальник, але зручностей дає вагон. Працює ця штука через термогенератор, який переробляє теплову енергію від відкритого полум’я на електричну. Окрім того, в ній є вбудований акумулятор, який має функцію пауербанку. Поки готується вечеря, ти можеш користуватись телефоном або планшетом віддалік від табора, а коли прийде час згасити полум’я, ти завжди зможеш зарядити смартфон або ліхтар від пауербанку в будь-який зручний для тебе момент.

Пауербанк, що заряджається від сонячної енергії, доповнить цей ансамбль. Піч генерує до 3 Вт електроенергії, що для пристроїв з ємними акумуляторами означає не найвищу динаміку заряджання, але це не біда, адже пауербанк на сонячних елементах можна повісити на рюкзак та заряджати пристрій прямо в дорозі. Таким чином, можна комбінувати денні та вечірні цикли заряджання: вдень використовуй зарядку на сонячних батареях, а ввечері та вночі — піч з термогенератором.

Мапа та GPS.

Дехто надає перевагу паперовим мапам, дехто довіряє GPS-навігаторам. Якщо ти надаєш перевагу паперовим мапам, постарайся знайти топографічні мапи із зазначенням висот та ізогіпсами (лініями однакових висот). Вони зручні у горах завдяки своїй інформативності.

При використанні GPS-навігатора потурбуйся про живлення пристрою. Не тримай навігатор включеним увесь час, щоб не розрядити акумулятор, включай навігатор лише за потребою.

Термос.

В поході приємно випити гарячий час та термос тут як ніколи доречний. Багато моделей термосів здатні утримувати тепло до 8-10 годин, чого вистачить для будь-якого переходу між привалами. Коли тобі холодно, гарячий напій з термосу зігріє та надасть заряд бадьорості.

Гідратор.

Влітку знадобиться гідратор, оскільки рясне потовиділення швидко виводить рідину з організму. В умовах походу поповнити запаси води можна далеко не всюди. Наприклад, в Карпатах з цим проблем немає, адже практично на будь-якому маршруті гірські струмки зустрічаються ледве не кожні 20 хвилин, а ось в місцях, де вода є видом розкоші, без гідратора не обійтись. Гідратори випускаються різної ємності — від напів-літрових фляг з гнучного пластику до багатолітрових мішків з відведенням питної трубки через лямку рюкзака. Нерідко туристи беруть звичайну 5-літрову баклажку, але в силу форми та габаритів носити її не зручно. Сплюснутий, як камбала, гідратор набагато зручніше поміщається в рюкзаку та дозволяє пити воду прямо на ходу.

Очищення води.

Раз вже мова зайшла про воду, не зайвим буде нагадати наскільки необхідні засоби для знезаражування води. У степовій та колопустельній місцеовсті чистої питної води майже немає. Ті водойми, звідки можна набрати воду, навряд чи є такими ж чистими, як природа швейцарських Альп, тому куди б ти не вирушив, важливо взяти з собою фільтр або порошок, чи хоча б знезаражувальні пігулки Katadyn. 1 пігулка дезінфікує 1 літр води. Працює так: кладеш пігулку в кружку та чекаєш 30 хвилин, поки вона робить свою справу. Якщо є підозра на присутність ще якої-небудь мікроорганізменної гидоти, почекати доведеться 2 години перед використанням води. Приймати пігулку всередину не можна!

Розпалення полум'я.

В поході потрібні сірники або запальничка для розведення полум'я. Бувають туристичні сірники, які запалюються навіть під водою! Як би дощ не зіпсував твою пригоду, ти завжди зможеш розпалити багаття такими сірниками та не біда, якщо вони змокли. Можна застосувати й кресало. Воно теж не сильно засмучується від примхливої погоди та допоможе розпалити багаття, тільки необхідно трішки вправності.

Якщо ти надаєш перевагу запальничкам, перевір, щоб всередині був газ. Не забувай тримати запальничку з п'єзоелементом у герметичному пакеті, щоб не змокла.

Гігієна.

Мило, зубна паста та щітка, туалетний папір — ось мінімальний набір для гігієни. Якщо є де помити голову, можна взяти одноразові пакетики з шампунем (такі, як раніше в якості реклами додавались у модних журналах), або перелити потрібний об'єм шампуню у меншу тару. Популярними також стали вологі серветки — ними дуже зручно знежирювати засалену після довгого переходу шкіру та витирати руки, але користуватись ними потрібно відповідально: зроблені з синтетики, вони не розкладаються, тому все сміття необхідно складати у окремий пакет та уносити з собою. Нещодавно з'явились розкладані вологи серветки, але користування ними також не звільняє від відповідальності перед нашою планетою.

Рушник.

Не варто брати великий махровий рушник. Він займає багато місця, багато важить та довго висихає. Для туризму випускаються спеціальні рушники з мікрофібри. Такий рушник чудово вбирає вологу та при цьому надзвичайно швидко висихає.

Харчування.

На їжі сильно загострювати увагу не будемо, це тема для окремої статті та розмовляти тут можна нескінченно. Зауважимо тільки, що звичні тушковані консерви — це минуле сторіччя. Це не зручно та багато важить. На сьогоднішній день існує шалений вибір смачної та набагато більш зручної в перенесенні та приготуванні їжі. Сухі овочі та фрукти, сублімати, крупи, сушене м'ясо в герметичній упаковці, готові комплекти ІРХ — бери на що фантазії вистачить (та гаманця, звісно ж)! Туризм передбачає підвищене навантаження та харчування відповідно має бути посиленим — в районі 3000 кілокалорій на день.

Комплекти ІРХ, які можна знайти у продажу в воєнторзі, взагалі позбавляють туриста від необхідності у роздумах над раціоном: в таких комплектах вже підраховано денний раціон та розмежовано прийом їжі на сніданок, обід та вечерю — ти просто відкриваєш пакет із відповідним написом, застосовуєш хімічний нагрівач та насолоджуєшся трапезою. Якщо твій похід буде тривати 4 дні, тобі знадобиться 4 пакети добового ІРХ — немає необхідності рахувати калорії та потенційний об'єм в рюкзаку. Кинув в рюкзак — і пішов. Немає нічого простіше!

Соль.

Не зайвим буде взяти соль та упакувати її в бочонок для фотоплівки.  Завжди приємніше їсти підсолену їжу, чи не так?

Аптечка.

Мастхев. Аптечка може не знадобитись тобі, але може зіграти життєво важливу роль товаришу, тому вміст аптечки потрібно розраховувати і на себе, і на того хлопця. Якщо немає бажання купляти препарати поштучно, виробники туристичного спорядження пропонують готові комплекти. Також готові комплекти продаються в аптеках, але їхній вміст скоріш розрахований для автомобілістів. Купляючи готову аптечку «все разом», обов'язково перевір строк придатності препаратів, які знаходяться всередині.

В аптечці мають бути тканинний пластир, вата, еластичний та стерильний бинт, причому бинтів багато не буває, візьми кілька рулонів на всяк випадок. Потрібен засіб для промивання ран: спирт або хлоргексидин — обидва засоби виконують знезаражувальну функцію, але хлоргексидин, на відміну від спирту, не викликає печіння. Також можна покласти в комплект йод, але пам'ятай, що йодом можна обробляти зону навколо рани, а не саму рану, причому рясне використання йоду викликає хімічний опік. Від зеленки користі мало, ефективність в неї низька. Придбай в аптеці ножиці для розрізання бинтів та жгут на випадок сильної кровотечі.

Що стосується пігулок, то обов'язковими будуть препарати для проблем з травленням: активоване вугілля, фестал, мезим, лоперамід; знеболювальні, такі як ібупрофен, кеторолак, анальгин, аспірин; диклофенак проти ревматизму та запалень. Однак пам'ятай, що диклофенак — це лужний препарат та його не можна застосовувати у великих дозах тривалий час, бо це може викликати проблеми з ШКТ, також його не можна приймати разом з ібупрофеном. Альтернативою диклофенаку в пігулках може стати мазь з цією ж діючою речовиною для місцевого застосування. Не варто забувати про жарознижуючі, наприклад про парацетамол, про пігулку валідолу проти серцевого болю та нападів стенокардії. Для відновлення сольового балансу радимо взяти регідрон.

В поході є ризик бути атакованими кліщами, які переносять хворобу Лайма. На цей випадок слід мати невеликий відрізок тонкої волосіні або пластиковий інструмент для видалення кліща. Вартує він копійки, але користь його не можна недооцінити, бо руками виривати кліща небезпечно.

Обов'язково роздрукуй вміст аптечки на папері та за можливістю заламінуй лист на випадок, якщо рюкзак промокне. Аптечку дістають в авральному режимі та пошуки того засобу, який потрібен у цю хвилину, віднімають багато часу. Перелік препаратів прискорить пошук потрібних ліків, якщо твою аптечку відкриє напарник, який не знає, що всередині.

Влітку в поході заважають москіти. Для захисту від укусів застосовуються різні спреї-репеленти тривалої дії.

Сонцезахисним кремом бажано користуватись завжди, але особливо це важливо у горах, де ультрафіолетове випромінювання сильніше. Засіб зі ступенем захисту SPF 50 захистить навіть найбільш бліду шкіру.

Одяг.

При виборі одягу слід керуватись індивідуальними особливостями сприйняття тепла та холоду, об'ємом та кількістю запасного одягу та регіональними особливостями. Взуття має бути зручним та надійним. Купляй черевики або сандалі заздалегідь, поноси їх деякий час, щоб взуття розносилося. Так ти знизиш ризик утворення мозолів. Також розумно обирати взуття на пів-розміру більше.

Головний убір (кепка, панама або баф) захистить від сонячного удару.

Футболки повинні бути зроблені з синтетики. Вироби з натуральної бавовни погано відводять вологу, накопичують її та довго сохнуть. Синтетика позбавлена цих недоліків. Можна взяти всього дві футболки: одну будеш носити при переходах, а другу можна вдягати в таборі під час відпочинку.

Якщо в місцевості росте висока трава, краще вдягнути міцні туристичні штани замість шортів. Це захистить від кліщів, укусів комах та дрібних ран від різних колючок. Існують трансформовані брюки зі штанинами, які відстібаються. Дуже зручний універсальний варіант.

Про шкарпетки. Житомирські шкарпетки дешеві, але для походу краще викласти гроші на якісні туристичні шкарпетки будь-якого відомого бренду. Насправді, ти ніколи не зрозумієш цінність дорогих шкарпеток до тих пір, поки сам їх не спробуєш, тому даному пункту доведеться повірити на слово. Справа в тім, що у туристичних шкарпеток є виділені зони, які краще захищають від тертя та утворення мозолів. Шкарпетки можуть як зігрівати, так і охолоджувати, створювати компресійний ефект та ефект мікромасажу. Бренд Rywan, наприклад, пропонує навіть шкарпетки з функцією репеленту проти комах (!), що дуже актуально в середньоширотних лісах та у болотній місцевості. Моделей буває величезна кількість для певного виду активного відпочинку, і кожна з них у справі виявиться набагато краще комплекту дешевих шкарпеток з ринку.

Що стосується термобілизни, вона знадобиться й влітку. Вночі в горах буває достатньо холодно, тож базовий шар забезпечить необхідний комфорт. Але це ще не все, термобілизною можна користуватись і у спекотну погоду, адже вже в продажу є базові шари з охолоджувальним ефектом!

Дощ може застати зненацька у будь-яку пору року, а тому вітровка та дощовик в комплекті прийдуть на допомогу. Дощовик також варто придбати й для рюкзака, щоб його вміст не промокав.

Трекінгові палки.

Палки дуже сильно допомагають при тривалих піших переходах, розвантажуючи тиск на спину. Є палки фіксованої довжини, є висувні. Перед придбанням бажано спробувати в магазині наскільки тобі підходить довжина тієї чи іншої моделі та форма руків'я.

В якості епілогу.

Створи файл з переліком необхідних речей. По ньому стане легше орієнтуватись, збираючи рюкзак. За основу можеш взяти наш перелік, що є на початку статті та скоригувати його зміст виходячи з власних потреб. Маючи перед очима чіткий перелік речей, буде менше ймовірності пропустити щось або забути, щоб вже під час походу не виявити нестачу важливої речі.

Здається, що обcяг нової інформації просто величезний і в кожному аспекті є багато непомітних на перший погляд тонкощів, але вже перший твій похід дуже багато розставить на свої місця та ти почнеш розуміти, що тобі реально необхідно в першій подорожі, а що виявиться зайвим. Ми наполегливо рекомендуємо йти в перший похід компанією. Обмін досвідом, фізична допомога та моральна підтримка укріплять дружбу та гарантують, що перший твій досвід залишить безліч приємних відчуттів та незабутні емоції. Ти захочеш ще. Дружня компанія дозволить подолати страх невідомості та так просто веселіше.

Сподіваємось, ця інформація була корисною. Бажаємо тобі з головою зануритись у новий світ пригод!

Ви увійшли як