Магазини
якісного спорядження

Огляд усіх видів дек для сноубордів

Іноді лижникам здається, що встати на сноуборд - це щось нереальне, адже на ньому складно утримати рівновагу. Однак, як діляться враженнями досвідчені сноубордисти, після одного катання на сноуборді більше не хочеться з ним розлучатися. І вже на першому етапі виникають резонні запитання: яка дошка підійде для новачка, яка - для вільного катання, а яка - для катання по схилу? Extremstyle розповість і покаже на прикладах, як розібратися у всьому цьому розмаїтті.

Які види сноубордів бувають

Існує кілька класифікацій видів дощок для сноуборду: по стилю катання, прогину дошки і її формі. Також типи дощок для сноуборду відрізняються за своєю конструкцією, довжині і ширині талії.

Всього є три основні стилі катання на сноуборді:

  • all-mountain / фрірайд
  • фристайл
  • карвінг

Відштовхуючись від обраного стилю, потрібно вибирати сноуборд. Дошки для all-mountain або фрірайду - універсальні. Вони призначені як для катання на обладнаних трасах, так і по бездоріжжю. На них можна виконувати нескладні трюки.

Фрістайл-сноуборди призначені для катання в парках, на трамплінах і виконання всіляких хитрощів. Зазвичай, вони коротші, ніж інші дошки.

Такий тип сноуборду як карвінг або рейсинг використовують для швидкого спуску з гори. Вони помітно жорсткіше і вже.

Типи прогину сноуборду

Існує три основних типи прогину сноуборду: Camber, Rocker і Flat. Також ще бувають змішані типи.

Дошки з прогином Camber зігнуті всередину, тобто центр дошки не торкається поверхні снігу. Сноуборди з таким прогином підходять під будь-який стиль катання. Вони чуйні на поворотах і підходять для швидкої їзди.

Борд з прогином Rocker має підняті краї, а центр стикається з поверхнею снігу. Це - протилежність попереднього типу прогину. Такий тип прогину сноуборду підходить для катання в парку і поворотів. Rocker-дошки, зазвичай, менш жорсткі, ніж Camber.

Flat - це дошки з плоским прогином. Кінці в таких сноубордах лише трохи підняті, а центральна частина повністю ковзає по снігу. Вони не призначені для швидкої їзди, але відмінно підходять для джіббінга - виконання трюків на парапетах, перилах і спеціальних фігурах.

Форми сноубордів і їх геометрія

Комфортність катання на сноуборді також залежить і від його форми. Відповідно до такої класифікації, всього у сноубордів три види: дошки форм Directional, Twin, Directional-Twin.

Дошки форми Directional мають більш жорсткий хвіст і більш м'який ніс. Такі сноуборди підходять для новачків, оскільки вага і так перенесений назад. Однак на таких дошках досить складно виконувати трюки.

Twin-дошки мають симетричний ніс і хвіст. Вони досить гнучкі і піддаються трюкам. Підходять для катання на трасах.

Форма Directional-Twin вказує на те, що такі дошки поєднують в собі перший і другий варіант. Ніс і хвіст тут симетричні, але ось їх жорсткість відрізняється. Такі сноуборди підходять для катання в парку і по бездоріжжю.

Як вибрати сноуборд

При покупці сноуборду, крім типу дошки, потрібно ще враховувати свою вагу і зріст. Довжина вашої дошки повинна як мінімум досягати підборіддя, а як максимум - носа. Сноуборд повинен досить прогинатися під вашою вагою. Пропонуємо вам приблизну таблицю ростовки сноубордів.

Ви увійшли як