Магазини
якісного спорядження

Як правильно обрати гірськолижні штани?

Що дивно, багатьом здається, що куртка, шолом чи маска — ключова частина екіпірування. Відповідно обирають такий одяг дуже ретельно. Хоча, насправді лижні штани вважаються головним компонентом зимового вбрання.

Які треба вибирати лижні штани?

Настав період купівлі зимового екіпірування? Це дійсно важливо і захоплююче для лижника або сноубордиста. Але навіть якщо ви уперше плануєте підкорювати снігові схили, не переживайте, адже ми підготували для вас рекомендації і поради.

Гірськолижні штани — це утеплений зимовий одяг, який дозволяє проводити 24/7 в снігу, особливо, якщо такі штани дійсно якісні. Ви ж чули, що краще не переохолоджувати деякі частини тіла? Сподіваємося, самі розумієте чому.

Лижі і сноуборд — активний вид діяльності. Краще всього купити тонші гірськолижні штани і надіти під низ термобілизну. У них можна скільки завгодно стрибати / бігати / блукати по лісу / кататися. І без зайвого утиску рухів тіла. Такий варіант особливо хороший для лижників.

Орієнтуватися треба на:

  1. Зріст 
  2. Вагу
  3. Стиль катання

Є декілька видів гірськолижних штанів: комбінезон, на підтяжках, на ремені і штани-самоскиди. Для них важливий додатковий шар DWR (водовідштовхувальне просочення).

Штани-самоскиди — штани, які можна зняти не знімаючи взуття.

Штани на підтяжках і комбінезон — зручний вид гірськолижного екіпірування підвищеного теплосбереження. Гірськолижні штани повинні відводити вологу (тобто, не промокати, коли ви впадете на сніг).

Рекомендації для купівлі гірськолижних штанів

Що дивно, але гірськолижні штани не обов'язково купувати з утеплювачем. Вам треба буде злегка відійти від стереотипів. Ви ж не хочете почувати себе немов цибулина.

Обов'язкові складові:

  • Одяг з проклеєними швами і укріплені спеціальною тасьмою;
  • Віддавайте перевагу відомим виробникам гірськолижного одягу: Rossignol, Quiksilver, The North Face, Head, Asics (вони створюються по останніх технологічних рішеннях у сфері гірськолижного спорту);
  • Матеріали: Gore - tex (двошаровий вид мембрани), Dermizax (підвищені дихаючі властивості мембрани), Pertex (надійний виробник тканин для спорту і туризму), Prooface (високотехнологічна мембрана з Японії), MemBrain (хороша, водовідштовхувальна мембрана), PreCip (підвищений захист від вітру). Компанію-виробника можна знайти на етикетці або якщо ви купуватимете в інтернеті, просто уточніть цей момент;
  • DWR- покриття (для снігу) якщо його немає, то ви можете нанести його в спеціалізованих магазинах;
  • У штанях для сноубордистів c посиленням (спеціальній пришитій тканині) на колінах і нижній частині стегна;
  • Висока посадка, щоб не застудити нирки;
  • Штани з мембрани — високотехнологічного матеріалу, з високою водонепроникністю і при цьому він зберігає здатність «дихати»;
  • Якщо ви вирушаєте в гірську безлюдну місцевість, то краще купити штани яскравих кольорів, щоб вас могли помітити і знайти у разі чого.

Показник водостійкості (mm) і паропроникності (g)

Трохи детальніше про показники мембрани:

  • 1000 mm/g — тільки захист від вітру;
  • 3000 mm/g — підходить для прогулянок на морозі до 3 годин;
  • 5000 mm/g — оптимальний показник для цілого дня на холоді захищає від вітру і дощу;
  • від 7000 mm/g — варіант для активного катання до 8 годин, захищає від вітру і дощу, не пропускає вологу, можна сидіти на снігу;
  • від 10000 mm/g — вибір для довгих експедицій в гори, катання в особливо холодних регіонах, підвищений захист від зливи і сильного вітру.

А якщо ваш маршрут: кафе - фото - кафе показника від 3000 до 5000mm / 5000g буде цілком досить, так точно не змерзнете.

Показники для вибору штанів

Щоб гірськолижні штани ідеально на вас сиділи, вам треба до ширини пояса, обхвату стегон і висоті пояса додати пару сантиметрів. Оскільки під гірськолижний костюм надівається термобілизна.

Звичайно ж, перед подорожжю штани треба померять. Так ви зможете визначити наскільки зручно вам буде в них при активній діяльності. У гірській місцевості часто пригріває сонце, тому один шар утеплення буде цілком досить.

У каталозі “Екстрем-стайл” ви знайдете гірськолижні штани Rossignol, The North Face, Quicksilver, VAUDE, Armani та інші відомі бренди для любителів зимових видів спорту. У нас діє доставка поштою по Україні (Харків, Одеса, Дніпро, Львів та ін.) і кур'єром по Києву.

Хочемо дати вам ще одну рекомендацію. Бажано, щоб на гірськолижних штанях була фіксація на поясі (приміром, підтяжки). Це допомагає сноубордистові або лижникові не втрачати штани при катанні по схилах. Ще один важливий атрибут — спідниця, яка надівається згори гірськолижних черевиків і не дає снігу проникати всередину. Показник мембрани (оптимальній тканині для схилів) має бути від 10000 mm водонепроникності.

Термобілизна і гірськолижні штани з мембрани зроблять ваш відпочинок на гірськолижному курорті комфортним і теплим. Тепер почитавши загальні рекомендації, сподіваємося, вам стало зрозуміліше на що звертати увагу при виборі гірськолижних штанів.

Ви увійшли як