Магазини
якісного спорядження

Який вибрати розмір велосипедних коліс

Розміри коліс велосипеда рано чи пізно визначати доведеться: будь то купівля «залізного коня» чи перша заміна проколеної покришки. Розміри велосипедних коліс підбираються по зростанню людини і по майбутньому застосуванню велосипеда. Щороку виробники випускають велосипеди з сім'ю основними розмірами коліс:

  • 20 дюймів. Моделі для дітей або компактні велосипеди, що складаються, на 99MX ставлять такі колеса.
  • 24 дюйми. Розмір коліс велосипеда по зростанню підійде підліткам. А також це моделі для здійснення трюків. Раніше такі колеса встановлювалися на радянські велосипеди "Салют".
  • 26 дюймів. Найпоширеніший і популярніший розмір: стандартні гірські і прогулочні моделі. Такий діаметр іноді ставлять на “псевдогірські” китайські велосипеди для підлітків.
  • 27 дюймів. Шосейні моделі середніх розмірів. Класика велогонок Тур де Франс.
  • 27,5 дюймів. Екстремальні гірські велосипеди.
  • 28 дюймів. Гібридні моделі. Такі діаметри збереглися на легендарних велосипедах “Україна”.
  • 29 дюймів. Гірські і гібридні велосипеди. Новий стандарт для гірських моделей. Чудово підійдуть людям із зростанням 180 см
  • 36 дюймів. Інновація у велосипедному світі. Такий розмір шин дозволяє долати складні місцевості (камені, бруд) і гарантує краще зчеплення.

Вибір моделі велосипеда зазвичай має на увазі порівняння розмірів коліс двох популярних значень : 26-дюймові і 29-дюймові. Маркетологи для популяризації 29-дюймових гібридів заявили, що більший діаметр колеса робить велосипед стійкіше і забезпечує кращий накат. Насправді ці параметри більше залежать від велосипедиста, чим від “залізного коня”.

Діаметр коліс велосипеда, розмір рами і дані по зросту – секретна формула підказки при виборі велосипеда. Знаючи тільки своє зріст, можна вибрати раму велосипеда. Основні розміри:

  • Розмір S (рама 16 дюймів) – зріст 150-165;
  • Розмір M (рама 18 дюймів) – зріст 167-178;
  • Розмір L (рама 20 дюймів) – зріст 178-185.

Визначення діаметру і різні маркування 

Заміна коліс на велосипеді обов'язково повинна супроводжуватися калібруванням. Для правильного калібрування спідометра, одометра і особливо навігатора треба точне значення діаметру колеса.

Перед тим, як упізнати розмір колеса велосипеда, зверніть увагу на два простих правила:

  1. При вимірах колесо не повинне обертатися;
  2. Бажано округлювати значення вимірів до цілих чисел.

Найпростіше виміряти діаметр колеса велосипеда через вимір радіусу. Лінійку прикладаємо по краю покришки з одного боку і до осі втулки з іншою. Отримана цифра - радіус колеса. Щоб упізнати діаметр колеса велосипеда, радіус множимо на два. Для отримання результатів в дюймах, значення в сантиметрах ділимо на 2,54. Якщо розмір шин вимірюється в дюймах, маркування така: діаметр, потім ширина.

Колеса "залізного коня" можуть вимірюватися і в системі ISO. В цьому випадку заміряні аналогічним чином сантиметри множимо на 10, щоб вийшло значенням в міліметрах. Маркіровка за системою ISO: спочатку ширина, потім діаметр.

Для визначення діаметру колеса велосипеда по колу знадобляться сантиметр і трос. Обмотуємо шину тросом по периметру і на стику робимо відмітку. Розмотуємо трос і сантиметром вимірюємо довжину, яка і буде діаметром в сантиметрах.

Є ще один практичний спосіб, як визначити розмір колеса велосипеда. Треба нанести на протектор кришки краплю фарби і провезти велосипед по прямій траєкторії. На асфальті залишаться дві точки від фарби, відстань між ними і буде завдовжки кола колеса.

Ви увійшли як